Politie komt met uitleg over nieuw overvalprotocol
Per 1 juli dienen overvalmeldingen met een paniekknop door een particuliere alarmcentrale geverifieerd te worden. Alleen dan komt de politie met hoge spoed en twee eenheden ter plaatse. Hoe het precies zit wordt nu uitgebreid uitgelegd op de website van de politie.
Het nieuwe overvalprotocol is een gezamenlijk initiatief van de beveiligingsbranche en de politie. Doel is het voorkomen dat de politie de schaarse capaciteit aan onnodige overvalmeldingen moet besteden. Verificatie kan volgens de politie het beste met camera’s gebeuren, omdat dan meteen een beeld van de situatie ontstaat en de overvaller niets merkt. Een andere optie is een microfoon, die het geluid van de situatie opneemt. Ook als meerdere knoppen worden ingedrukt, bijvoorbeeld door verschillende caissières, wordt een melding als geverifieerd beschouwd. Verder kan een melding door een mens worden geverifieerd, maar dan krijgt deze sowieso de status van een 112-melding, die altijd met hoge prioriteit wordt opgevolgd.
Niets aan de hand?
Omdat telefonische verificatie bij een echte overval niet mogelijk is, blijft de politie met hoge prioriteit reageren als het telefoontje van de particuliere alarmcentrale niet beantwoord wordt. In verreweg de meeste gevallen zal men echter wel de telefoon opnemen en zeggen dat er niets aan de hand is. Zo wordt tienduizenden keren per jaar voorkomen dat de politie met twee eenheden moet uitrukken en straten moeten worden afgezet. Doordat ook op capaciteit wordt bespaard, kan de politie sneller en effectiever optreden als er wel een echte overval plaatsvindt.