Politie kraakt versleutelde communicatie van criminelen

De politie en het Openbaar Ministerie zeggen een doorbraak te hebben bereikt in het onderscheppen en ontsleutelen van beveiligde communicatie tussen criminelen via zogeheten cryptofoons. Experts van de politie wisten de versleuteling te kraken en konden daardoor enige tijd meekijken met de communicatie tussen criminelen.

De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, werd ontdekt toen de politie in Oost-Nederland, tijdens onderzoek naar witwassen, een leverancier van de cryptofoons op het spoor kwam.
Met deze apparaten, die duizenden euro’s per stuk kosten, kunnen alleen chatberichten worden verstuurd. Door het gebruik van een eigen computerserver die de communicatie versleutelde, werd het dataverkeer onzichtbaar voor de autoriteiten.

Aangehouden
De eigenaar van het bedrijf, een 46-jarige man uit Lingewaard, en zijn compagnon, een 52-jarige man uit Boxtel, zijn aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hun woningen en het bedrijf zijn doorzocht en er zijn op diverse plekken in het land doorzoekingen gedaan.
“Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten”, zegt Aart Garssen, hoofd van de dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland. “Uiteraard heeft dit ook tot een aantal resultaten geleid. Zo hebben we een drugslab opgerold in Enschede. Ook hebben we in verschillende acties meer dan 90.000 euro aan contant geld aangetroffen, evenals automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs, waaronder MDMA en cocaïne. Daarnaast kregen we een op handen zijnde vergeldingsactie in het criminele circuit van Twente mee. Vanmorgen zijn daarvoor vier aanhoudingen verricht. Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen vandaag op veertien”, aldus Garssen.

Goede informatiepositie
De operatie tegen het netwerk werd gestart nadat er voldoende concrete aanwijzingen waren dat een man uit Lingewaard cryptofoons verkocht aan criminelen. Politie en OM treden hard op tegen mensen die criminelen helpen door hun activiteiten mogelijk te maken. Dankzij deze operatie zeggen de politie en het Openbaar Ministerie een goede informatiepositie te hebben gekregen. Er zijn ruim 258.000 chatberichten meegelezen. Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken op te starten. Op deze manier is er bewijs in lopende onderzoeken verkregen en kunnen nieuwe criminele activiteiten gestopt worden.

Server en website offline
De server en website van de aanbieder van de cryptofoons zijn inmiddels offline gehaald. Dit belangrijke communicatiekanaal, waarmee criminelen zich onbespied waanden, behoort hiermee tot het verleden.
Garssen: ”Wij treden vandaag naar buiten omdat we via het berichtenverkeer meekregen dat criminelen argwaan kregen door het optreden van politie bij diverse acties. Ze verdachten elkaar ervan informatie te lekken naar de politie. Dit wantrouwen onder de gebruikers van de telefoons jegens elkaar kan leiden tot represailles. Nu maken we duidelijk dat de politie heeft ingegrepen op basis van de onderschepte communicatie.”
De politie gaat op dit moment niet nader in op acties die zich vandaag hebben afgespeeld omdat dit nog lopende onderzoeken betreft en dit die onderzoeken kan schaden.

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via: