Politie mocht iPhone met duim van verdachte ontgrendelen

Politie mag een in beslag genomen smartphone ontgrendelen met de vingerafdruk van de verdachte. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Volgens de hoogste rechter is dit niet in strijd met het beginsel dat iemand niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken.
De politie had een iPhone ontgrendeld door deze tegen de duim te houden van een geboeide man, die verdacht werd van diefstal in vereniging en oplichting. Het ontgrendelen werd nodig geacht omdat in het toestel bewijs voor een strafbaar feit zou zitten. De verdachte werkte op deze wijze ongewild mee aan zijn veroordeling wat in strijd is met een belangrijk rechtsbeginsel. Hetzelfde gebeurt echter als een verdachte op alcohol wordt gecontroleerd, of een bloed- of urinemonster moet afstaan. Dat mag onder dwang gebeuren. Volgens de Hoge Raad is er weinig verschil met het dwingen van een verdachte om zijn smartphone te ontgrendelen.
Merkwaardig
Overigens mag de politie niet in alle gevallen een verdachte dwingen mee te werken aan het ontgrendelen van zijn telefoon. Er moet een urgente reden zijn. In de betreffende zaak was die er, omdat de politie er vrijwel zeker van was dat de smartphone informatie over een strafbaar feit zou bevatten.
Merkwaardig is dat verdachten niet gedwongen kunnen worden om een pincode van hun telefoon af te geven. Dat zou gelijk staan aan het afleggen van een verklaring en dan is het rechtsbeginsel weer van toepassing. Voor criminelen kan dat een reden zijn om niet meer gebruik te maken van biometrische ontgrendelingsmethodes.
Het vonnis is hier te lezen.