Politie moet tientallen miljoenen euro’s bezuinigen

Vanwege een begrotingstekort van 157 miljoen euro zal de politie de komende tijd tussen de 30 en 70 miljoen euro moeten bezuinigen, meldt het AD. De rest gaat af van het eigen vermogen. Het tekort zou volgens de Taskforce Ombuigingen komen door gebrek aan financiële discipline bij de politie.

De politie zelf wijt de problemen aan onverwachte extra kosten voor onder andere cybersecurity en personeelszorg. Kamerlid Attje Kuiken en vakbondleider Jan Struijs vinden het een slecht moment voor bezuinigingen, nu vooral de moord op Peter R. de Vries de roep om hardere misdaadbestrijding nog nooit zo groot is geweest. Veiligheid gaat volledig in de uitverkoop, aldus Struijs, die erop wijst dat door pensioneringen de politie de komende jaren ver onder de vereiste sterkte zal blijven. Daar komt vanwege de bezuinigingen nu ook nog een vacaturestop bovenop.

Geld doelmatiger besteden
De Taskforce onderzoekt onder leiding van Peter Hennephof de oorzaken van de tekorten. Dat leidde al tot het afstoten van nauwelijks gebruikt materieel, efficiënter gebruik van schietbanen en uitstel van het bestellen van nieuwe uniformen. Daarnaast zal de politie geld moeten krijgen voor nieuwe taken die veel geld kosten, zoals het opruimen van drugslaboratoria. Maar belangrijker is het volgens Hennephof dat de politie beter binnen de budgetten blijft en dat geld doelmatiger wordt besteed. Ook de korpsleiding zal er aan moeten geloven. Daar werken nu 647 fte, terwijl volgens de Taskforce 350 fte voldoende zou moeten zijn.

Inkoop- en vacaturestop
Een ander probleem is het ziekteverzuim. 619 medewerkers zitten al langer dan twee jaar thuis. En er wordt onnodig geld uitgegeven aan verouderde ICT, terwijl binnenkort het nieuwe platform Dragon Force in gebruik wordt genomen. Om de tekorten niet verder te laten oplopen is een inkoopstop ingevoerd en wordt geen ondersteunend personeel meer aangenomen.
De politie heeft een jaarbudget van 6,3 miljard euro. Daarvan gaat 4,5 miljard euro naar salarissen. In 2021 zal de politie naar verwachting 230 miljoen euro tekort komen. Door bezuinigingen is dat al met 73 euro verminderd. Door verdere bezuinigingen moet nog eens 57 miljoen euro worden bespaard. Van de overige 100 miljoen wordt 60 miljoen uit eigen vermogen betaald. De Taskforce gaat kijken waar de resterende 40 miljoen vandaan kan worden gehaald.

Deel dit artikel via: