Politie Nederland voorzitter netwerk persoonsvermissingen
Politie Nederland mag de komende drie jaar voorzitter zijn van het PEN-MP. Een Europees netwerk waaraan politie-experts uit meer dan 34 EU- en niet EU-landen verbonden zijn en waar expertise over de opsporing van vermiste personen wordt gedeeld. Zo draagt deze samenwerking bij aan de opsporing van grensoverschrijdende vermissingen. Deze week vindt het jaarlijkse PEN-MP-congres plaats.
Izanne de Wit geeft als president sturing aan dit unieke Europese politienetwerk. Zij is landelijk coördinator en teamleider van het Expertisecentrum Persoonsvermissingen (LOEP) van de Eenheid Landelijke Operaties en Expertises. Izanne: “Politie, in alle landen, wordt dagelijks geconfronteerd met vermissingen. Gelukkig lossen vele zich in de eerste uren weer op. Maar in die eerste momenten kan er veel aan de hand zijn. Zo ontbreekt geregeld informatie, of die is niet duidelijk, waardoor het moeilijk is een goede inschatting te maken van de vermissing, laat staan te weten welke opsporingsmaatregelen er nodig zijn. Het zoeken naar en het redden van de vermiste persoon staat altijd voorop. Tegelijkertijd kan er sprake zijn van een zeer ernstig misdrijf. Zo loopt het redden van de vermiste soms parallel aan het opsporen van een verdachte, of doorkruisen beide onderzoeken en belangen zich. Dat maakt vermissingsonderzoeken voor de politie soms zeer complex.
Grensoverschrijdende vermissingen
Politiediensten hebben geregeld te maken met grensoverschrijdende vermissingen, stelt De Wit. Dan is het cruciaal dat politiediensten en experts in de opsporing van vermiste personen elkaar vinden en ook weten wat er per land wettelijk mogelijk is om een vermist persoon op te sporen. “Juist daar is het PEN-MP voor. Het netwerk bestaat uit politievertegenwoordigers uit de Europese Unie en Schengen-gelieerde landen en -agentschappen, zoals Europol en Interpol. Maar het PEN-MP vraagt ook advies aan de vele organisaties die zich inzetten voor het opsporen van vermiste personen en daardoor veel kennis en expertise hebben.”
De politie-experts verbonden aan het PEN-MP gaan de komende tijd operationele richtlijnen opstellen voor grensoverschrijdende samenwerking. Ook worden de beste praktijkvoorbeelden met elkaar gedeeld op een platform via Europol en wordt gekeken naar hoe informatie over vermiste persoon breed kan worden gedeeld met het publiek.
Beter gebruikmaken van burgerparticipatie
De Wit: “Burgerparticipatie bij vermissingsonderzoeken is een van de vele vraagstukken die zich afgelopen jaren hebben aangediend en zich enorm ontwikkelden. Waar de politieorganisatie eerder nog terughoudend was bij de welwillendheid van burgers om mee te helpen zoeken, lijkt het tij nu definitief gekeerd en trekken wij juist gezamenlijk op. Daarover willen wij met onze internationale gasten spreken. Wij willen beste praktijken delen en bovenal leren hoe politieorganisaties nog beter gebruik kunnen maken van de kracht van het publiek. Burgers willen ons actief helpen en dat zien we ook in andere landen gebeuren. Politie en publiek hebben hetzelfde doel: samen zoeken naar vermiste personen en onbekende doden weer een naam geven. Zodat wij hen kunnen verenigen met achterblijvers, bezorgde en ongeruste families die niet weten waar hun geliefde is en in onzekerheid leven. Dat is waar wij het voor doen en daarom is het belangrijk dat wij elkaar, politie en burgers, weten te vinden. Zeker hier in Europa.”
Congres 2024
Het voorzittende land organiseert het jaarlijkse PEN-MP-congres. Dat is hét moment voor politie-experts en betrokken organisaties om elkaar te ontmoeten, kennis en expertise te delen en met elkaar te praten over verbetering en versnelling van de opsporing van vermiste personen. Dit jaar wordt het congres in Almere gehouden, waar 28 landen en 19 organisaties naartoe komen. Het thema dit jaar is Together we care, together we search en gaat over de inzet van burgers bij het zoeken naar vermiste personen.