Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Ajax Systems

Hikvision

Optex

Paraat

Add Secure

Nimo Drone Security

Bydemes

Hanwha Vision Europe

ADI

VBN

IDIS

Regio Control Veldt

Gold-IP

Explicate

Milestone

Brivo

VVNL

Paxton

NIBHV

HD Security

VideoGuard

Unii

HID

Secusoft

Advancis

Lobeco

BHVcertificaat.online

EAL

SmartSD

CSL

Alarm Meldnet

Connect Security

Eizo

DZ Technologies

Securitas

Service Centrale Nederland

JMB Groep

ARAS

VEB

GFT

SmartCell

Nimo Dog Security

Alphatronics

Multiwacht

VAIBS

Bosch Security Systems

Top Security

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Genetec

Crown Security Services

2N

SOBA

Eagle Eye Networks

Trigion

Dero Security Products

Seagate

G4S

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Sequrix

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

Kiwa

20face

CardAccess

Akuvox

OSEC

RoSecure

Uniview

Seris

De Beveiligingsjurist

ASIS

Centurion

Masset Solutions

i-Pro

NetworxConnect

CDVI

Oribi ID Solutions

Politie neemt stroomstootwapen in gebruik

12 januari 2022
Redactie
10:55

Het stroomstootwapen behoort sinds begin dit jaar tot de politie-uitrusting. “Het is een waardevolle aanvulling op de bestaande geweldsmiddelen van de politie”, zegt Janis Tamsma, voorzitter van stuurgroep invoering stroomstootwapen. “Er gaat een sterk de-escalerende werking uit van het stroomstootwapen.”

Dreigen met het wapen is in veel gevallen voldoende voor een succesvolle aanhouding of het afwenden van direct gevaar, zegt Tamsma. Dat is ook de ervaring van Ronald Jaspers Focks. Hij deed in Amersfoort mee aan een pilot met het stroomstootwapen. Hij en zijn collega’s ondervonden dat het trekken van het wapen, het aanzetten, het mondeling dreigen ermee en het laten knetteren er in de meeste de gevallen toe leidde dat iemand stopt met verzet. Focks noemt een melding van een inbraak als voorbeeld. Hij had het idee dat twee inbrekers zich in een woning hadden verschanst. “Ik dacht dat ze zich klaar maakten om geweld te gebruiken. Toen heb ik het stroomstootwapen getrokken en er mondeling mee gedreigd. Ik liet het wapen ook knetteren. Daarop kwamen de verdachten tevoorschijn en lieten hun breekijzer vallen. Eentje zei: ‘ik wil geen stroom, ik geef me over’.”

Inzet stroomstootwapen voorkomt erger
Tijdens de testfase is al ruim ervaring opgedaan met het wapen. In de praktijk ervaren politiemensen in gevaarlijke situaties wel eens een gat tussen de wapenstok, pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen als een hond of vuurwapen. Het stroomstootwapen is een geweldsmiddel dat politiemedewerkers kunnen inzetten in direct dreigende gevaarsituaties op het moment dat pepperspray of een wapenstok niet effectief is, maar de inzet van een zwaarder geweldsmiddel als een vuurwapen niet wenselijk of geoorloofd is”, zegt Tamsma. “Omdat een stroomstoot een persoon even fysiek uitschakelt, is het stroomstootwapen ook effectief bij personen die niet reageren op pijnprikkels. Bijvoorbeeld als een persoon onder invloed is of verward gedrag vertoont.”

Opleiding
Zo’n zeventienduizend politiemedewerkers gaan gebruik maken van het stroomstootwapen. Om het wapen mogen te gebruiken, krijgen ze eerst een opleiding. Daarin leren ze omgaan met het wapen in realistische scenario’s uit de praktijk. De eerste politiemedewerkers hebben de driedaagse opleiding al afgerond.
Tijdens de opleiding komen ook de mogelijke risico’s van het wapen aan bod. Het stroomstootwapen is tijdens de pilotfase zo’n driehonderd keer ingezet, zonder noemenswaardig letsel. Nagenoeg alle personen bij wie een schok is toegediend, zijn na afloop onderzocht door medisch personeel. In vrijwel alle gevallen bleef het letsel beperkt tot een of twee penetratiewondjes van de haakjes van het stroomstootwapen. Een enkele keer heeft iemand lichte verwondingen opgelopen omdat die was gevallen toen hij werd getaserd. De politie houdt oog voor de mogelijke gezondheidseffecten. Als iemand getroffen is door het stroomstootwapen, wordt altijd medisch personeel gewaarschuwd. De inzet van stroomstootwapens wordt de komende drie jaar gevolgd door het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg en GGD Amsterdam.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner