Politie nu ook aan huis bij digitale misdrijven

Vanaf 19 mei treedt de politie in heel Nederland direct op bij meldingen van digitale criminaliteit. Slachtoffers van bijvoorbeeld bankhelpdeskfraude, phishing of identiteitsdiefstal kunnen voortaan rekenen op snelle hulp aan huis. Het is een landelijke uitbreiding van een werkwijze die vorig jaar succesvol werd getest in Oost-Nederland.
Digitale oplichting is inmiddels aan de orde van de dag. Een nepbankmedewerker aan de telefoon, een valse betaalverzoek-link in de mail of iemand die een bankpas komt ophalen – het zijn vormen van oplichting die jaarlijks duizenden Nederlanders treffen. De gevolgen zijn vaak niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Schaamte, angst en een verlies aan vertrouwen zijn veelvoorkomende reacties. “Net als bij een woninginbraak verdient ook digitaal slachtofferschap directe aandacht,” stelt korpschef Janny Knol. “Digitale criminaliteit neemt toe, en de daders worden steeds gehaaider. Daar moeten wij als politie op kunnen inspelen.”
Ook buiten heterdaad
De landelijke uitrol van het project ‘Ter Plaatse bij Digitale Criminaliteit’ betekent dat agenten voortaan ook buiten heterdaadsituaties snel in actie komen. Zij kunnen ter plekke slachtoffers opvangen, apparatuur veiligstellen en in sommige gevallen de schade beperken, bijvoorbeeld door contact te leggen met banken of webwinkels.
De pilot in Oost-Nederland liet zien dat slachtoffers zich serieuzer genomen voelen en sneller praktische hulp krijgen. Volgens initiatiefnemer Sander Hoed is dat essentieel: “Slachtoffers verliezen soms niet alleen hun geld, maar ook hun gevoel van veiligheid. Een agent aan de deur maakt dan een wereld van verschil.”
Naast de inzet op locatie verandert ook de manier van melden. Waar slachtoffers voorheen vooral via een online formulier aangifte deden, kunnen ze nu ook bellen met 0900-8844. Afhankelijk van de ernst van het incident stuurt de meldkamer dan een agent naar het adres. De politie beschouwt deze nieuwe aanpak als een noodzakelijke stap in een samenleving waarin cybercrime de traditionele criminaliteit in omvang voorbij is gegaan.