Politie ontdekt sleutels van ransomware

De Nederlandse National High Tech Crime Unit (NHTCU) van de politie heeft een aantal sleutels van CoinVault ransomware ontdekt. De reeks sleutels kunnen mensen gebruiken om een geïnfecteerde computer te ontgrendelen.

De NHTCU stelt in samenwerking met anti-virusbedrijf Kaspersky Lab de sleutels ter beschikking. Slachtoffers kunnen via een speciale website bekijken hoe hun computer gratis en eenvoudig kan worden ontgrendeld. Daar is ook verdere achtergrondinformatie te vinden omtrent dit fenomeen en hoe verder de computer na ontgrendeling op te schonen.
noransom kaspersky politieBij een cryptoware-infectie, veroorzaakt door bijvoorbeeld te klikken op een kwaadaardige e-mail, worden bestanden op de computer versleuteld. Vervolgens wordt door cybercriminelen losgeld gevraagd voor de ontsleutelingscode. Tot die tijd is de computer of bestanden daarop niet meer toegankelijk. De politie onderzoekt verschillende cryptoware aanvallen waar een groot aantal Nederlandse computers de afgelopen maanden door werd geraakt. De e-mail met deze ransomware werd verstuurd naar honderden e-mailadressen in ruim twintig landen maar de nadruk lag op Nederland; 700 van de geblokkeerde computers staan in Nederland. Andere landen met veel infecties zijn Duitsland en de Verenigde Staten.

Deel dit artikel via: