Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

PG Security Systems

VideoGuard

Seris

Uniview

HD Security

Paraat

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

20face

Hikvision

Brivo

Milestone

Dero Security Products

Add Secure

Nimo Drone Security

NIBHV

VAIBS

CSL

ASIS

Crown Security Services

Secusoft

ARAS

SmartCell

ADI

ASSA ABLOY

Sequrix

Gold-IP

OSEC

VVNL

NetworxConnect

Advancis

Eizo

Unii

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

SmartSD

i-Pro

CardAccess

Masset Solutions

Nimo Dog Security

Oribi ID Solutions

VEB

GFT

Centurion

Hanwha Vision Europe

IDIS

Lobeco

Securitas

SOBA

Nenova

Bydemes

Explicate

Top Security

Regio Control Veldt

Ajax Systems

DZ Technologies

Trigion

VBN

Connect Security

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Akuvox

Genetec

RoSecure

Bosch Security Systems

2N

Network Optix

Optex

EAL

Multiwacht

Alphatronics

HID

Paxton

JMB Groep

Eagle Eye Networks

G4S

Kiwa

Seagate

Politie ontmantelt meer drugslaboratoria

4 maart 2021
Redactie
09:29

De politie zegt in 2020 meer drugslabs te hebben ontmanteld dan het jaar ervoor. Ook het aantal aangetroffen opslaglocaties van synthetische drugs is gestegen. Het aantal ontdekte dumpingen van drugsafval daalde.

Afgelopen jaar ontmantelde de politie 108 laboratoria waar synthetische drugs als xtc en crystal meth (methamfetamine), worden geproduceerd. Dat zijn er achttien meer dan in 2019, een toename van 20 procent. Vooral in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Noord-Brabant trof de politie meer drugslabs aan. Het aantal aangetroffen drugslabs is de afgelopen vijf jaar voortdurend gestegen. Ter vergelijking: in 2016 ging het om 61 labs. Opvallend is de toename van productielocaties waar crystal meth gemaakt en gekristalliseerd wordt. In 2020 zijn 32 van die locaties ontmanteld, tegen negen in 2019.

Opslaglocaties
Het aantal aangetroffen opslaglocaties voor synthetische drugs nam toe met 23,5 procent: van 85 in 2019 tot 105 in 2020. Die stijging is het sterkst in de provincies Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland.
Tegenover de stijging van het aantal ontdekte drugslabs en opslaglocaties staat een afname van het aantal ontdekte dumpingen van drugsafval. Dat waren er 178, een daling van 8,6 procent ten opzichte van 2019. Toen waren het er 13 minder. Het is aannemelijk dat criminele organisaties andere werkwijzen hanteren om zich te ontdoen van het afval. Er wordt bijvoorbeeld meer afval achtergelaten op lablocaties en er zijn aanwijzingen dat het afval als chemisch afval via de milieustraten wordt verwijderd.

Bestrijding
“Het is lastig aan te geven of het toegenomen aangetroffen labs en opslaglocaties betekent dat de productie van synthetische drugs is gestegen”, reageert Max Daniel, landelijk portefeuillehouder Drugs. “We weten immers niet wat we missen. Wel hebben we de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit en daarmee de aanpak van synthetische drugs geïntensiveerd. Dat heeft mogelijk een rol gespeeld. Ook worden burgers zich steeds meer bewust van signalen van drugslabs en opslaglocaties en de risico’s die daaraan verbonden zijn. Zij kunnen hun vermoedens rechtstreeks bij ons melden of doorgeven via Meld Misdaad Anoniem.

Ondermijning
Komend jaar zet de politie wederom fors in op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Daniel: “Daarbij richten we ons niet alleen op de labs en opslaglocaties van synthetische drugs, maar proberen we ook het productieproces duurzaam te verstoren.” Een goed voorbeeld hiervan is het ketelbouwersproject, waarbij de politie begin dit jaar op zoek ging naar toeleveranciers van speciaal gebouwde of gemodificeerde ketels die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs. “De opkomst van de productie van crystal meth baart zorgen”, zegt Daniel. “De bestrijding daarvan heeft een hoge prioriteit, vanwege de enorme winsten die criminelen er mee maken, maar ook vanwege het zeer verslavende en destructieve karakter.”
Daarnaast blijft de politie het belang benadrukken om ook op andere manieren de strijd tegen drugscriminaliteit te voeren: bijvoorbeeld door het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid. Behalve de politie is daarbij ook een belangrijke rol weggelegd voor andere (overheids)instanties.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner