Politie-opleidingen worden korter, maar niet makkelijker
Om sneller het tekort aan 17.000 agenten op te lossen, heeft de Politieacademie de opleiding met een jaar verkort. De mbo-opleiding tot agent duurt nu nog maar 2 jaar. AD zocht uit of het daardoor nu ook makkelijker is geworden om agent te worden.
Volgens Bert Mensink van de Politieacademie heeft de inkorting ervoor gezorgd dat de opleiding wel wat zwaarder is geworden. Er zou niet aan kwaliteit worden ingeboet, want de nieuwe studenten moeten aan dezelfde eisen voldoen als de studenten die de 3-jarige opleiding hebben gevolgd. Mocht een student na twee jaar nog niet goed genoeg met een wapen kunnen omgaan, of geen proces verbaal kunnen opstellen, dan moet hij die onderdelen overdoen. Volgens Mensink wordt niemand in het werkveld ingezet die daar nog niet klaar voor is.
Gespecialiseerder
Een van de studenten zegt dat hij de afgelopen maanden zijn lesstof flink heeft moeten stampen en dat je geen les kunt missen zonder meteen achter te raken. Het eerste jaar bestaat uit theorie en praktijksimulaties. Tijdens het tweede jaar mogen de studenten al echte praktijkervaring opdoen. Dat gebeurt dan op een politiebureau. Het echte politiewerk mag pas worden uitgevoerd na het behalen van het diploma. De opleiding is door de verkorting gerichter geworden. Wie wijkagent wil worden, kan zich daarop specialiseren, wat ook weer studietijd bespaart. Uniek is verder dat studenten op vier momenten in het jaar kunnen instromen en dus niet op één moment, zoals bij andere mbo-opleidingen. Voor de politie heeft dat als voordeel dat nieuwe agenten geleidelijk instromen. Iedereen is vanaf 18 jaar welkom om te solliciteren. Leeftijd speelt geen rol, al moet men wel slagen voor de fitnesstest. Wij bij de Politieacademie op hbo-niveau wil studeren moet er nog steeds vier jaar over doen, maar er wordt gekeken of ook die opleiding verkort kan worden.