Politie schuift door krapte steeds meer onderzoeken terzijde
Het aantal zaken dat de politie zonder onderzoek terzijde schuift, is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de politie. Zo’n 58.000 zaken kregen geen vervolg vanwege personeelstekorten of omdat opsporing van de dader onwaarschijnlijk werd geacht.
Volgens de politie vinden meer misdrijven plaats dan er kunnen worden opgelost. Vorig jaar moesten zo’n 750.000 zaken worden onderzocht. 32.000 van deze onderzoeken liepen spaak vanwege personeelstekorten en in 26.000 gevallen waren er te weinig aanknopingspunten om het onderzoek voort te zetten. Volgens Hanneke Ekelmans worden zaken steeds complexer, waardoor ze meer onderzoekscapaciteit vragen. Omdat die capaciteit beperkt is, worden aangiften strenger geselecteerd op de kans van slagen.
Vooral fraudezaken blijven liggen
Vooral cybercrime en andere vormen van fraude blijven liggen. Vaak worden dergelijke misdrijven gepleegd vanuit het buitenland, wat het extra moeilijk maakt om de daders op te pakken. De politie houdt zich in die gevallen aan de richtlijnen van het Openbaar Ministerie die bepalen dat de tijd en energie die een onderzoek kost in verhouding staan met het misdrijf. Aangiftes van cybercrime leiden dan ook maar in 6 procent van de gevallen tot een aanhouding. Ook misdrijven met een geringe materiële schade, zoals fietsendiefstal en winkeldiefstal, blijven vaak liggen. Volgens politiecijfers leidt het capaciteitsgebrek in enkele honderden gevallen tot het staken van onderzoek naar ernstige misdrijven, zoals bedreiging of mishandeling. Per regio kunnen de politie, het OM en de burgemeester de prioriteiten bepalen. Daarbij wordt gesteld dat zware zedenzaken nooit terzijde mogen worden geschoven.