Politie start campagne tegen babbeltrucs

De politie start een nieuwe campagne tegen babbeltrucs, waarbij criminelen vooral ouderen oplichten. De buit is vaak gering, maar de psychische gevolgen zijn elke keer fors.

In een voorlichtingsvideo van de politie is een vrouw van middelbare leeftijd te zien, die slachtoffer werd van een babbeltruc. Iemand belde aan en vertelde dat hij een neef van de buurvrouw was en een bloemetje kwam brengen. Ze liet hem binnen en zette zelfs koffie voor hem. Even later rent de ’neef’ naar buiten met de sieraden en geld van het slachtoffer.
De politie ziet wekelijks oplichters die zich verkleden als klusjesman, thuiszorgmedewerker of pakketbezorger. Er zijn geen exacte aantallen bekend, maar het zou wel een fors probleem zijn. Lastig is dat de babbeltruc op zich geen delict is volgens de wet.
Ouderenbond ANBO pleit voor een betere registratie. Volgens woordvoerder Joeri Veen kunnen incidenten ook als diefstal én als babbeltruc geregistreerd worden. Maar de politie ziet gelukkig ook zonder cijfers voldoende aanleiding voor een nieuwe campagne. Vooral omdat deze vorm van criminaliteit een zware impact heeft op de slachtoffers, die hierdoor hun vertrouwen in iedere onbekende verliezen. Ook de schaamte is groot. Reden waarom maar in drie van de tien gevallen aangifte wordt gedaan.
De vijf meest gebruikte smoezen zijn:

1. ‘Rozen kopen?’ De oplichter doet zich voor als rozenverkoper. Met een bos in de hand lukt het om meerdere woningen binnen te dringen.
2. ‘Cake namens de kerk’ De oplichter brengt ‘namens de kerk’ cake langs. De hierop volgende gastvrijheid wordt beloond met diefstal.
3. ‘Heeft u iets voor Unicef?’ Nepcollectanten vragen om een glaasje water en terwijl de bewoonster dat haalt, gaan de oplichters razendsnel op rooftocht.
4. ‘Politieonderzoek’ Een zogenaamde rechercheur komt ‘onderzoek verrichten’ en verdwijnt met persoonlijke bezittingen van het slachtoffer.
5. ‘Lekkage in uw achtertuin’ Klusjesmannen melden dit aan de voordeur en leiden de bewoner af, terwijl een handlanger naar binnen sluipt om buit te vergaren.

Deel dit artikel via: