Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASIS

ASSA ABLOY

Lobeco

i-Pro

OSEC

SmartSD

Unii

Brivo

2N

Gold-IP

Sequrix

Akuvox

Bosch Security Systems

Uniview

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Regio Control Veldt

Genetec

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Trigion

VAIBS

Kiwa

HID

EAL

Secusoft

Explicate

NIBHV

CardAccess

VideoGuard

20face

CDVI

DZ Technologies

Seris

Hikvision

Seagate

Masset Solutions

Nenova

Ajax Systems

Aritech

Eizo

Centurion

Paxton

CSL

VEB

Eagle Eye Networks

VVNL

Add Secure

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

ARAS

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

SmartCell

Milestone

Connect Security

Top Security

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

Securitas

Paraat

Optex

Advancis

Alphatronics

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

G4S

PG Security Systems

ADI

Network Optix

Bydemes

VBN

HD Security

IDIS

Politie start preventiecampagne: Je bent toch geen #pakketezel?!

3 april 2023
Redactie
09:32

Om zelf buiten het zicht van de autoriteiten te blijven, zetten criminelen vaak jongeren in om hun drugspakketten te versturen: pakketezels. Om jongeren bewust te maken dat dit verstrekkende, persoonlijke gevolgen kan hebben, start de politie de (online) preventiecampagne: ‘Je bent toch geen #pakketezel?!’.

Criminelen ronselen hun pakketezels op verschillende manieren. Dit doen zij in hun eigen omgeving, in de openbare ruimte, zoals op het schoolplein of bij postinleverpunten, of ze sturen een bericht via social media. De ene crimineel vraagt het verzenden van drugs als vriendendienst en de ander brengt het als een manier om snel geld te verdienen. Met het inleveren van een drugspakket maakt de verzender zich schuldig aan de export van verdovende middelen. Ook iemand die niet weet dat er drugs in het pakket zitten, is strafbaar. Lever daarom nooit een postpakket in voor een ander zonder dat je weet wat erin zit, is het advies van de politie.

Risico’s
Pakketezels nemen, vaak tegen een relatief kleine vergoeding, het meeste risico. De sporen leiden namelijk rechtstreeks terug naar hen. Dat maakt de pakketezels voor de politie het makkelijkst te vinden. Naast dat zij zich begeven in een gevaarlijk crimineel milieu, lopen zij het risico op twaalf jaar cel en een strafblad. Een strafblad kan in de toekomst problemen geven bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Het Post Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid gaat misbruik van de legale poststromen onder andere tegen door opsporingsonderzoek in te stellen naar de criminele samenwerkingsverbanden die deze drugspakketten verzenden en door in te zetten op preventie. Om jongeren bewust te maken dat iedereen de vraag kan krijgen een pakketje met drugs te verzenden, dat het strafbaar is en verstrekkende gevolgen kan hebben, start het PIT op maandag 3 april vanuit verschillende social media platformen en – kanalen met de preventiecampagne ‘Je bent toch geen #pakketezel?!’.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Aritech

Seagate

Wordt een partner