Politie stopt met AMBER Alert
Het onder de aandacht brengen van vermiste kinderen wordt komende zomer onderdeel van Burgernet. Dat betekent het einde van AMBER Alert. Dat heeft de politie besloten in overleg met minister Grapperhaus van J&V. De organisatie achter AMBER Alert vreest dat deze stap kinderlevens gaat kosten.
Volgens de politie werd AMBER Alert maar twee keer per jaar landelijk en twintig keer per jaar regionaal ingezet. Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie, zou daarom een goed alternatief zijn om burgers te attenderen op vermiste kinderen. Het ministerie ziet graag dat alle berichten over vermissingen via één systeem worden verspreid en de politie wijst erop dat beëindiging van de samenwerking met AMBER Alert tot een kostenbesparing leidt.
Gevaar
Volgens medeoprichter Frank Hoen van AMBER Alert komt de opsporing van vermiste en ontvoerde kinderen in gevaar nu de politie een eind wil maken aan zijn organisatie. “De continuïteit van het traceren van kinderen die onder levensgevaarlijke omstandigheden vermist zijn geraakt, bijvoorbeeld omdat zij door een zedenmisdadiger zijn ontvoerd, komt daarmee onder grote druk te staan. Ik vind het verbijsterend dat de politie geen rekening houdt met de enorme doorbraken die wij de afgelopen jaren hebben geboekt in het terugvinden van verdwenen kinderen. We hebben talloze jongens en meisjes het leven gered.”
Laatste redmiddel
Volgens Hoen is AMBER Alert vaak het laatste redmiddel gebleken voor vermiste kinderen in acuut levensgevaar, zowel in Nederland als daarbuiten. “De miljoenen Nederlanders en duizenden organisaties die belangeloos met ons meezochten hebben menig keer een kind gered uit handen van moordenaars en pedofielen. In de 1040 keer dat het AMBER Alert-systeem ingezet werd, werd het kind in 94 procent van de gevallen veilig terug thuisgebracht. Waarom iets veranderen wat perfect werkt? Wij vrezen voor het ergste voor vermiste kinderen in levensgevaar na 22 juli.”
Buitenland
Ook het feit dat Burgernet niet de grens over kan, baart AMBER Alert ernstige zorgen. “Liefst de helft van de AMBER Alerts eindigt momenteel in het buitenland. Het is het nogal wat om daar onzorgvuldig mee om te gaan. Van deze ondoordachte beslissing van de politie kunnen vermiste kinderen enkel de dupe worden.”
Hoen: “We zijn dan ook verbijsterd dat de politie nu het AMBER Alert zonder pardon de nek omdraait, zeker omdat Burgernet bij lange na niet hetzelfde bereik en dezelfde kwaliteit kan garanderen. AMBER Alert is een hele community van mensen en organisaties die zich inzetten om kinderopsporing optimaal te laten werken. Het zou een ramp zijn als datgene wat we de afgelopen dertien jaar met medewerking van vele duizenden bedrijven, organisaties en miljoenen Nederlanders hebben bereikt, nu om zeep wordt geholpen.”
Raadsel
Hoen: “De politie doet alsof we twee keer per jaar wat sms-jes versturen, maar we zijn het hele jaar aan het werk om het AMBER Alert-systeem verder te verbeteren. Zo zijn we zichtbaar op treinstations, in bioscopen, bij benzinepompen, op 50.000 buitenschermen, op pinautomaten, in supermarkten, in taxi’s, in alle grote luchthavens, op populaire apps en websites en weet ik wat. Negen op de tien Nederlanders zien nu in heel korte de tijd de foto van een vermist kind. Daar hebben we jaren aan gebouwd en dat wil de politie allemaal, integraal, kapot maken. Met alle risico’s van dien voor vermiste en ontvoerde kinderen. Het is ons een raadsel waarom.”