Politie stuurt bericht naar 3500 klanten van drugsnetwerk

De afgelopen maanden hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een vermoedelijk groot dealernetwerk in en rond Nijmegen opgerold. In de telefoons van de dealers werden ruim 3500 telefoonnummers gevonden van klanten, drugsgebruikers in en rond Nijmegen. Al deze mensen krijgen binnenkort een bericht op hun telefoon.

Begin november werd op elf plekken een inval gedaan. Aan de Hillekensacker in Nijmegen werd een drugslab gevonden. Hier werden ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetaminepasta, 1,5 kilo XTC, ruim een kilo cocaïne en meer drugs aangetroffen. Bij verschillende verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, bestemd voor de handel. “We krijgen het beeld van een drugsorganisatie die dag en nacht bereikbaar was om drugs te leveren. Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties”, zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de politie in Nijmegen. Op in beslag genomen telefoons werden gegevens van ruim 3500 klanten gevonden. Ook werden berichten aangetroffen, waaruit schrijnende situaties naar voren kwamen. Hordijk: “Zoals mensen die hun laatste geld gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan en een vrouw zelfs smeekt bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden.”

Ondermijning
Burgemeester Bruls zegt niet verrast te zijn over deze vorm van drugscriminaliteit. “We weten dat onze samenleving ondermijnd wordt door drugscriminelen. Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar, het is gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook voor de samenleving. Dat laten politie en het OM met dit onderzoek zien: drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo’n klap is toegebracht aan de drugswereld.”
De verdachten van betrokkenheid bij het vermoedelijke drugsnetwerk zullen waarschijnlijk dit jaar voor de rechter komen. Verder wordt een woning in Nijmegen op last van de burgemeester voor een half jaar gesloten. Maar er wordt ook actie ondernomen naar de klanten, de mensen die de afgelopen jaren drugs hebben gekocht. Die krijgen van de politie het advies om hulp te zoeken om van de verslaving af te komen en informatie over een hulpverlenende instantie. Dit dankzij een samenwerking tussen de politie, het OM, de gemeente Nijmegen, het RIEC en IrisZorg.

Deel dit artikel via: