Politie test oorbeschermers tegen zwaar vuurwerk
Tijdens de aankomende jaarwisseling test de politie nieuwe oorbeschermers om agenten beter te beschermen tegen ernstige gehoorschade door zwaar vuurwerk. Vorig jaar deden tweehonderd agenten aangifte na bekogeld te zijn met zwaar vuurwerk, waaronder mortierbommen.
De proef wordt uitgevoerd met tientallen agenten in Oost-Nederland en Den Haag. Deze nieuwe gehoorbeschermers zijn ontworpen om extreme knallen te dempen zonder de onderlinge communicatie te belemmeren. “Het is belangrijk dat we elkaar goed blijven verstaan tijdens operaties”, zegt Jurjen de Graas (45), plaatsvervangend districtschef in Gelderland-Zuid en commandant voor heel Oost-Nederland tijdens de jaarwisseling tegenover het AD.
Volgens ME-pelotonscommandant Robert Bouwmeester (53) is volledige preventie van gehoorschade helaas niet haalbaar. “Als een mortierbom vlak bij je ontploft, voel je dat door je hele lichaam. De kracht van zo’n explosief is enorm en geen enkele gehoorbeschermer kan dat volledig tegenhouden.” Toch hoopt de politie dat deze nieuwe technologie de impact van de knallen aanzienlijk kan verminderen.
Onrustige jaarwisseling
De afgelopen oud en nieuw was in veel gebieden onrustig, met name in het Gelderse Hedel. Daar werden auto’s in brand gestoken en mortierbommen naar hulpverleners gegooid. Dit resulteerde in 21 aangiftes door agenten. Het Openbaar Ministerie noemde de rellen een ‘georganiseerde explosie van geweld’ en legde celstraffen op aan vier relschoppers. Twee anderen kregen taakstraffen van 180 uur voor brandstichting.
Om herhaling te voorkomen, heeft de politie dit jaar een speciale taskforce opgezet. Er wordt strenger opgetreden tegen illegaal vuurwerk en nieuwe ME-tactieken zijn ontwikkeld. Daarnaast zijn in Oost-Nederland extra maatregelen getroffen, zoals waarschuwingen aan bekende relschoppers en oproepen van burgemeesters in open brieven om de feestdag vreedzaam te houden.
Politiechef De Graas noemt het triest dat zulke uitgebreide voorbereidingen nodig zijn voor wat een feestelijke gelegenheid zou moeten zijn. Al jaren pleit de politie voor een landelijk vuurwerkverbod, maar zonder resultaat. “Oud en nieuw is helaas het gevaarlijkste evenement van het jaar. Dit vraagt jaarlijks de grootste inzet van onze agenten, alleen maar om ervoor te zorgen dat iedereen een veilige en gezellige jaarwisseling heeft en onze collega’s veilig thuiskomen.”
Met de introductie van nieuwe oorbeschermers en strengere tactieken hoopt de politie de veiligheid van zowel agenten als burgers te verbeteren tijdens de feestelijke, maar risicovolle viering van oud en nieuw.