Politie traint bewust niet op gebruik nekklem

De politie moet stoppen met de nekklem. Die wordt wel gebruikt, maar niet onderwezen en ook niet getraind. Dat is wel het geval bij het gebruik van vuurwapens, pepperspray en handboeien.

gerechtsgebouwAdvocaat Willem Jebbink eiste woensdag in een kort geding in Den Haag een verbod op het gebruik van de nekklem. Agenten gebruiken deze techniek zonder dat ze daarin zijn onderwezen. Door agenten bewust niet te trainen op het gebruik van de nekklem wil de politie ervoor zorgen dat politiemensen deze techniek alleen als laatste redmiddel toepassen. Politiemensen krijgen wel training voor het gebruik van vuurwapens, pepperspray en handboeien.

De nekklem werd onder meer gebruikt tegen Mitch Henriquez tijdens zijn fatale arrestatie in Den Haag. De Arubaan Henriquez stierf begin van de zomer hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek nadat hij was gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Bij zijn arrestatie werd de nekklem gebruikt. Vijf agenten zijn aangemerkt als verdachte en werden op non-actief gezet.

Het kort geding tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie is aangespannen door activist Frank van der Linde, die naar eigen zeggen als elke Nederlandse burger terecht of ten onrechte gearresteerd kan worden door de politie en die daarbij een nekklem kan gebruiken. De landsadvocaat twijfelt er aan of Van der Linde wel de aangewezen partij is om dit verbod te eisen.

Deel dit artikel via: