Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Multiwacht

BHVcertificaat.online

Nimo Drone Security

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

ASIS

NetworxConnect

Seagate

Network Optix

JMB Groep

Bydemes

Masset Solutions

Crown Security Services

Nenova

NIBHV

Bosch Security Systems

G4S

Lobeco

Secusoft

ARAS

Eizo

Kiwa

Top Security

Seris

VEB

Explicate

i-Pro

DZ Technologies

Gold-IP

Optex

Genetec

VVNL

2N

Unii

RoSecure

EAL

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

SmartCell

GFT

Paxton

Connect Security

PG Security Systems

VideoGuard

Hikvision

IDIS

Alarm Meldnet

Alphatronics

Advancis

Milestone

VAIBS

HD Security

De Beveiligingsjurist

OSEC

Avigilon Alta

CardAccess

Paraat

CDVI

Centurion

Sequrix

VBN

Securitas

HID

20face

Hanwha Vision Europe

CSL

ADI

Trigion

SOBA

Brivo

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Uniview

Service Centrale Nederland

Add Secure

SmartSD

Akuvox

Ajax Systems

Dero Security Products

Politie traint met spel burgers in signaleren drugscriminaliteit

9 oktober 2023
Redactie
12:48

De gemeente, de politie en het RIEC Den Haag introduceren in Katwijk en Leidschenveen-Ypenburg het unieke spel Eenheid 75. Deelnemers kunnen op zoek gaan naar aanwijzingen waarmee zij ‘Eenheid 75’ helpen om drugscriminaliteit aan te pakken.

Het spel brengt ondermijnende criminaliteit en de signalen ervan onder de aandacht bij inwoners. Het werd eerder al fanatiek gespeeld door inwoners van onder andere Utrecht en ’s Hertogenbosch. De lancering van het spel is op vrijdag 13 oktober.

Doe mee aan ‘Eenheid 75’
‘Eenheid 75’ is een Augmented Reality (AR)-spel met een meeslepend verhaal. Met behulp van een digitale krant en de app ‘Eenheid 75’ ga je op zoek naar acht verdachte situaties in de gemeente Katwijk of in Leidschenveen-Ypenburg. Je bekijkt een verdachte situatie via de app: je ziet objecten verschijnen in de omgeving. Bijvoorbeeld blauwe vaten of een verdacht busjes op een afgelegen plek. Ieder object heeft een opdracht. Na het uitvoeren van een opdracht, ontvang je een codewoord en kun je fictief melding doen van de verdachte situatie. De opdrachten kun je oplossen door gebruik te maken van de informatie in de digitale krant. Het spel is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Je kunt het spel alleen spelen, maar ook in teamverband.

Grenzen tussen onder- en bovenwereld vervagen
Drugscriminaliteit is een vorm van ondermijnende criminaliteit. Dit betekent dat criminelen voor illegale activiteiten gebruik maken van legale diensten en bedrijven. Hierdoor vervagen de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) en verzwakt de rechtsstaat.
Overheidspartners treden op als één overheid, omdat op deze manier met zowel toezicht, preventie, strafrechtelijke, bestuurlijke en andere maatregelen effectief kan worden opgetreden tegen misstanden.
De politie heeft daarbij ook de hulp van het publiek nodig. Bij vermoedens van ondermijnende activiteiten in de buurt wordt geadviseerd om direct te bellen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Signalen van ondermijnende criminaliteit
Signalen die je kunt oppikken zijn bijvoorbeeld een zoete weeïge geur, geblindeerde ramen en een constant zoemend geluid van een afzuiginstallatie. Dat kan duiden op een hennepkwekerij. Of bijvoorbeeld een winkel die niet open is op de tijden die je zou verwachten, waar nooit klanten zijn en waar je alleen met cash kunt betalen. En ook die blitse buurjongen die geen werk lijkt te hebben, veel korte bezoekjes krijgt en er een luxe levensstijl erop nahoudt is het waard te melden.
Of je nou meer wilt weten over signalen van ondermijnende (drugs)criminaliteit of op zoek bent naar een spel vol spanning en avontuur: speel Eenheid 75 en help ‘drugscriminelen’ opsporen in Katwijk of Leidschenveen-Ypenburg, aldus het advies van de politie.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner