Politie treedt op tegen ‘anti-lockdown’-betogers

De politie heeft bij het Centraal Station van Den Haag tussen de dertig en veertig betogers aangehouden. Deze hadden speciale toestemming om te demonstreren, maar werden opgepakt omdat zij onvoldoende onderlinge afstand hielden. Ook in andere steden waren betogingen tegen de ‘intelligente lockdown’.

Voor de betoging was weliswaar geen vergunning aangevraagd, maar burgemeester Remkes van Den Haag besloot toch toestemming te geven, mits de actievoerders anderhalve meter uit elkaar zouden blijven. Dat laatste gebeurde niet, waarop de burgemeester de betoging alsnog verbood. Hiervoor werd uitzonderlijk veel politie ingezet. Agenten te paard en agenten met honden moesten voorkomen dat de betogers zich van de Koekamp bij het Malieveld naar de binnenstad zouden begeven. De politiesterkte werd nodig geacht, omdat eerdere betogingen dreigden te escaleren in geweld. De actievoerders voelen zich in hun vrijheid beperkt en willen dat daar een einde aan komt.

Vaccinatie en 5G
In Utrecht hielden betogers zich wel aan de regels. Daarom mochten zij onder begeleiding van tientallen agenten door de binnenstad lopen. De deelnemers gaven te kennen dat zij op deze manier Bevrijdingsdag willen vieren. Er werd ook gedemonstreerd tegen vaccinatie en tegen het 5G-netwerk, dat volgens sommigen voor de verspreiding van het coronavirus heeft gezorgd. De optocht begon in De Meern nabij Utrecht en ging via de binnenstad naar het noorden van de Domstad.

Deel dit artikel via: