Politie verliest strijd tegen cybercrime
De politie is de strijd tegen cybercriminelen aan het verliezen. Dat zegt Inge Philips tegen het ANP. De commissaris van het Team High Tech Crime van de politie dringt vandaag bij de Tweede Kamer aan op een wet waarmee de politie computers, servers, telefoons en andere apparaten mag hacken.
Op dit moment mogen rechercheurs tijdens onderzoek nog niet binnendringen in computersystemen van verdachten om bewijs te verzamelen. Dat mag pas als de computers in beslag zijn genomen, maar dat laatste wordt steeds minder zinvol omdat steeds meer data in de cloud wordt opgeslagen. Ook komt het voor dat internationale criminelen snel elkaars servers overnemen als de politie voor de deur staat.
Ook het Openbaar Ministerie vindt dat de politie de nieuwe wet nodig heeft om terrein terug te winnen op de criminelen. Maar de Nederlandse Orde van Advocaten vindt dat zo’n wet te ver gaat. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is tegen. Die vindt het een ongekende inbreuk op de persoonlijke levenssfeer als alle computers mogen worden gehackt. Dit treft volgens een woordvoerder niet alleen de verdachte, maar iedereen die de computer gebruikt, zoals familieleden, vrienden en zakenrelaties. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vindt dat de nieuwe wet averechts werkt en internet juist onveiliger maakt. Er zijn tenslotte achterdeurtjes vereist in bijvoorbeeld het besturingsprogramma en die achterdeurtjes zitten dan ook in computers van mensen die niet verdacht zijn.
Vanmiddag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over het onderwerp. Hieraan nemen deel: Wil van Gemert van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderzoeksjournalist Brenno de Winter, Ronald Prins van Fox IT, Inge Philips van de National High Tech Crime Unit (NHTCU), Unitmanager ICT-security Bas de Vogel van Hoffmann Bedrijfsrecherche, Michel van Eeten van de TU Delft en Chris Verhoef van de VU Amsterdam.