Politie vindt 3D-printers voor vuurwapenproductie

De politie heeft in de omgeving van Rotterdam negen 3D-printers aangetroffen waarmee vuurwapens werden gemaakt. Dit gebeurde nadat een van de wapens was aangetroffen in een auto die op de A4 tot stoppen werd gedwongen.

De auto kwam naar voren In een lopend onderzoek van MOTUS en CONFISQ van de Eenheid Rotterdam. De bestuurder en bijrijders werden gecontroleerd door agenten van het Flexibele Interventie Team van de Landelijke Eenheid. In de auto troffen zij na enig zoekwerk een vuurwapen aan. De drie inzittenden werden direct aangehouden.

Niet alledaags tafereel
Gezien de ernst van dit feit werd ook onderzoek gedaan in vier woningen en een bedrijf in de omgeving Rotterdam. In de woning van één van de verdachten, een 30-jarige man uit Rhoon, troffen agenten een niet alledaags tafereel aan. In een ruimte stonden namelijk negen 3D-printers die onderdelen van vuurwapens aan het printen waren. Ook lagen er enkele tientallen onderdelen die al geprint waren. Het was de eerste keer dat de Nederlandse politie een complete werkplaats aantrof met zoveel printers.
Een team van de Landelijke Eenheid onderzoekt momenteel het fenomeen 3D-geprinte vuurwapens. Specifiek onderzoekt het de gevaarzetting en de omvang van het probleem in Nederland. Het team werkt samen met diverse partners. Begin volgend jaar worden de bevindingen in een rapport gepresenteerd.

Het komt vaker voor dat panden worden gebruikt voor criminele doeleinden. De aanpak van ondermijnende criminaliteit heeft voor de overheid dan ook hoge prioriteit. Het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) heeft in de regio Rotterdam daarom versterkingspijlers opgericht. Hierin werken overheidspartners samen om ondermijning aan te pakken en te voorkomen. Zo zorgt versterkingspijler Motus voor meer bewustwording en onderzoek naar criminele netwerken. Het Integraal Afpakteam Confisq zorgt voor het afpakken van crimineel vermogen.

Deel dit artikel via: