Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Regio Control Veldt

SOBA

EAL

IDIS

Lobeco

Paraat

Ajax Systems

Brivo

VVNL

Paxton

Crown Security Services

Bydemes

Gold-IP

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

CardAccess

Add Secure

GFT

OSEC

Uniview

SmartCell

Alphatronics

Milestone

RoSecure

HD Security

Centurion

Top Security

De Beveiligingsjurist

Nenova

Advancis

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

ARAS

Optex

JMB Groep

NIBHV

VEB

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Seagate

PG Security Systems

Kiwa

Sequrix

VAIBS

Genetec

20face

Multiwacht

Service Centrale Nederland

VBN

Hanwha Vision Europe

SmartSD

G4S

Nimo Drone Security

NetworxConnect

Seris

Unii

ADI

CDVI

Securitas

Akuvox

ASIS

VideoGuard

HID

Eizo

Oribi ID Solutions

Connect Security

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

i-Pro

Explicate

CSL

2N

Masset Solutions

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

Hikvision

Trigion

Avigilon Alta

Secusoft

Politie waarschuwt hostingsector voor criminele resellers

12 oktober 2022
Redactie
14:17

De politie is een actie gestart tegen hosting resellers die zogenoemde bullet proof-diensten aanbieden. Deze maken gebruik van bonafide internet- en hostingbedrijven om criminelen te faciliteren. De bedrijven hebben een lijst ontvangen met resellers waarmee zij beter geen zaken kunnen doen.

Het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid en de eenheden Amsterdam en Limburg, hebben net als een jaar geleden, een lijst gemaakt van malafide hosting resellers. De hostingbedrijven hebben een bijgewerkte lijst ontvangen met een begeleidende brief. In deze brief waarschuwt de politie voor de gevaren en risico’s van het in zee gaan met criminele hosting resellers. De actie kwam tot stand in overleg met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Doorverhuren
Nederlandse bonafide hostingbedrijven zijn bedrijven waar je ruimte op het internet kunt huren voor bijvoorbeeld het plaatsen van een website of clouddienst. Zij verhuren vaak onbewust ruimte op hun servers aan buitenlandse bedrijven, zogenoemde resellers. Die resellers verhuren deze servers weer door aan criminelen. Ransomware-bendes maken hier graag gebruik van voor het besturen van hun aanvallen.

Bulletproof
De lijst van de politie geeft een overzicht van deze resellers. De bedrijven op de lijst presenteren zichzelf als bulletproof dienstverlener, al dan niet met een uitleg van de misdrijven die zij mogelijk maken. Dit doen zij bijvoorbeeld op cybercriminele fora of op andere online platformen. Aan de lijst liggen open bronnen ten grondslag. De politie maakt deze lijst niet openbaar, maar deelt deze met partners. Het delen van de lijst is nadrukkelijk bedoeld als waarschuwing. Door samenwerking met deze partners wil de politie het internet veiliger maken.

Essentiële schakel
Diverse Nederlandse internet- en hostingbedrijven ontvangen de lijst met brief. De politie adviseert deze bedrijven dringend te checken of de resellers die op de lijst staan, voorkomen in hun klantenbestand. Als dit het geval is, raadt de politie aan de overeenkomst met de klant te herzien. De resellers zijn volgens de politie een essentiële schakel in het plegen van cybercrime.

Partner
“De hostingbedrijven die de brief hebben ontvangen, zien we als partner. We hebben ze nodig om samen misbruik van onze digitale infrastructuur tegen te gaan”, aldus Matthijs van Amelsfort, hoofd Team High Tech Crime. “Wie deze resellers wel onderdak biedt, kan ongewild cybercrime faciliteren en onderdeel worden van een ransomware-, botnet- of spamketen. Daarnaast bezorgt het de Nederlandse internet- en hostingsector een slechte naam. Ook praktisch gezien kan het grote gevolgen hebben voor hostingbedrijven. Zo kan de politie hun servers in beslag nemen. Dit kost tijd en geld en levert schade op voor andere klanten.”

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner