Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Gold-IP

NetworxConnect

Trigion

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

SOBA

Connect Security

ADI

RoSecure

VAIBS

PG Security Systems

Genetec

SmartSD

Bydemes

SMC Alarmcentrale

Milestone

Secusoft

SmartCell

Eizo

ASSA ABLOY

Optex

VEB

Securitas

JMB Groep

Seris

Bosch Security Systems

Lobeco

Nimo Dog Security

Alphatronics

DZ Technologies

Akuvox

Add Secure

G4S

Service Centrale Nederland

Uniview

Nenova

2N

Avigilon Alta

OSEC

Paxton

NIBHV

Alarm Meldnet

Seagate

Brivo

HID

Kiwa

Advancis

VideoGuard

Paraat

Crown Security Services

Sequrix

GFT

Explicate

Multiwacht

20face

Regio Control Veldt

VVNL

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

IDIS

HD Security

VBN

Centurion

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

ARAS

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

Top Security

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

EAL

CardAccess

i-Pro

ASIS

Nimo Drone Security

CSL

CDVI

Unii

Politie wil ANPR-camera’s weer voor opsporing gebruiken

31 augustus 2021
Redactie
05:54

Nadat bleek dat de politie onrechtmatig gebruik maakte van foto’s van kentekencamera’s, is deze wijze van opsporing direct beëindigd. Sjoerd Top, sectorhoofd van de dienst infrastructuur bij de Landelijke Eenheid, pleit er in een interview met NRC voor om foto’s van inzittenden wel weer te gebruiken bij ernstige misdrijven.

De politie gebruikt zo’n 300 ANPR-camera’s, waarmee onder andere gestolen auto’s zijn op te sporen. Ook worden er auto’s mee opgespoord waarvan de kentekenhouder nog hoge boetes heeft open staan. En recent bewezen de apparaten hun nut toen de vermoedelijke moordenaars van Peter R. de Vries dankzij kentekenregistratie snel konden worden aangehouden. Van de 300 ANPR-camera’s zijn er echter 55 waarmee ook de inzittenden van de auto scherp kunnen worden vastgelegd en dat zou in strijd zijn met de privacywetgeving.

Privacy beter beschermd
Volgens Top zorgen de ANPR-camera’s er juist voor dat de privacy van onschuldige burgers beter wordt beschermd. Zonder de foto’s zouden bij een ‘hit’ andere privacygevoelige gegevens opgevraagd moeten worden om te kunnen achterhalen wie er in de auto hebben gezeten. Te denken valt dan aan het uitpeilen van alle mobiele telefoons in de omgeving. Dat is niet nodig als uit de foto blijkt wie de chauffeur en eventuele passagiers zijn. Top juicht het toe dat de wetgever waarborgen heeft ingebouwd op de privacy van burgers te beschermen, maar stelt dat met de maatregelen soms juist het tegengestelde wordt bereikt. Wel stelt hij dat het gebruik van foto’s alleen moet plaatsvinden bij ernstige misdrijven, zoals een moord, een overval of het doorrijden na het veroorzaken van een dodelijke ongeval. Op het moment vindt onderzoek plaats naar hoe het gebruik van de foto’s gelegitimeerd kan worden. Totdat dit gereed is, worden de foto’s van ANPR-camera’s niet voor strafrechtelijke doeleinden gebruikt.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner