Politie wil meer aanwezig zijn in de wijk en taken overdragen

De politie wil de komende jaren haar werkwijze aanpassen en een aantal taken afstoten. Dit moet ruimte creëren voor meer zichtbaarheid in de wijk, stelt korpschef Liesbeth Huyzer-Knol in de strategische agenda 2025-2030. Momenteel houdt de politie zich bezig met uiteenlopende taken, zoals vergunningverlening, toezicht op boa’s en inzet bij voetbalwedstrijden. Korpschef Knol vraagt zich af of deze werkzaamheden niet gedeeltelijk of volledig door andere partijen kunnen worden overgenomen.
“Voor de Nederlandse politie is het belangrijk om dicht bij de wijk te zijn. We willen begrijpen wat daar speelt en daar adequaat op inspelen. Dat vraagt om tijd en capaciteit”, aldus Knol tegenover de NOS. De politie wil zich daarom meer richten op criminaliteitsbestrijding, opsporing en openbare ordehandhaving.
In overleg met de minister en burgemeesters wordt bekeken welke taken kunnen worden overgedragen. Daarnaast wil de politie kritischer kijken naar nieuwe taken die haar worden toebedeeld.
Personeelstekort bij vreemdelingenpolitie
De vreemdelingenpolitie kampt al jaren met een structureel tekort aan personeel. Dit leidde ertoe dat agenten uit andere korpsen moesten bijspringen in aanmeldcentrum Ter Apel.
Sinds de oprichting van een nieuwe dienst bij het ministerie van Asiel en Migratie is de druk op de vreemdelingenpolitie iets afgenomen. Dit biedt ruimte om andere taken weer op te pakken. “Voorheen konden we nog maar 35 procent van ons normale werk uitvoeren”, vertelt een medewerker. “We moesten prioriteren, waardoor sommige zaken bleven liggen en personen de straat op gingen die anders zouden worden vastgehouden.”
Efficiëntere werkwijze en digitale oplossingen
De reorganisatie moet niet alleen de politie, maar ook burgers ten goede komen. Toch betekent dit mogelijk dat mensen vaker ‘nee’ te horen krijgen. Knol benadrukt dat de politie vaker zal doorverwijzen naar andere instanties of digitale hulpverlening.
“We kijken kritisch naar wanneer we een politieauto laten uitrukken en wanneer we op andere manieren kunnen handelen”, zegt Knol. De politie zet steeds meer in op digitale dienstverlening, zoals videobellen, online aangifte en chatbot-ondersteuning. Hierdoor kan de politie effectiever werken, zonder in te boeten op bereikbaarheid en service.
Door deze aanpak hoopt de politie beter in te spelen op de behoeften in de wijk, terwijl andere taken efficiënter worden verdeeld.