Politie wil vier flexibele units tegen drugmaffia inzetten
Aanvankelijk wilde de politie een soort Nederlandse DEA om de drugscriminaliteit te bestrijden, maar in het definitieve plan wordt gesproken over vier flexibele units met in totaal 350 rechercheurs en specialisten. Deze worden ook ingezet om niet aan drugs gerelateerde georganiseerde misdaad te bestrijden.
Vandaag bespreekt Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het definitieve plan van de korpsleiding van de Nationale Politie met de ministerraad. De speciale teams moeten samen met de Nationale Recherche en lokale eenheden de georganiseerde criminaliteit aanpakken. Daarbij gaat het ook om in samenwerking met andere landen de internationale bendes op te sporen en te ontmantelen. Verder wordt geprobeerd om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te pakken en jongeren te beletten om ‘carrière’ te maken in de criminaliteit. Ook pleit Erik Akerboom voor een herziening van de privacywetgeving, omdat die nu onbedoeld een beschermende werking heeft voor criminelen.
Versnelde invoering
De plannen voor speciale teams bestaan al langer, maar zullen nu – zo mogelijk – versneld worden uitgevoerd, nu met de moord op advocaat Derk Wiersum is gebleken dat zelfs dienaren van de rechtsstaat niet veilig zijn voor de criminele organisaties. Deze werd vermoord om juristen te ontmoedigen kroongetuigen tegen de drugsmaffia te verdedigen. Juristen krijgen nu extra bescherming, maar niet van de speciale eenheden waarover in het plan van de korpsleiding wordt gesproken.