Politie zet snelwegcamera’s in om criminelen op te sporen

Om vooral rondtrekkende criminelen op te sporen en aan te houden, zet de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie sinds kort snelwegcamera’s in. Elke week wordt naar één bepaald kenteken gezocht, wat in acht van de tien gevallen tot succes leidt, zo schrijft het AD.

Het gaat de politie vooral om rondtrekkende winkeldieven, overvallers en inbrekers. Als getuigen hun kenteken doorgeven aan de politie, kan dit het ‘kenteken van de week’ worden. Camera’s met automatische nummerplaatherkenning gaan daarnaar op zoek en melden het direct als zij de auto van de verdachten hebben waargenomen. In acht van de tien gevallen lukt het de politie om de criminelen kort daarna aan te houden. Vorige week vonden zelfs drie aanhoudingen plaats.

Prioriteit
Prioriteit krijgen criminelen die telkens opnieuw toeslaan met winkeldiefstallen of babbeltrucs. Volgens de politie gaat het hier vaak op Oost-Europeanen die een spoor van ellende veroorzaken. Zij rijden vaak in auto’s die op naam van een katvanger staan, waardoor zij alleen zijn aan te houden als dat onderweg gebeurt. Na de aanhouding onderzoeken rechercheurs waar de auto eerder is waargenomen, zodat de verdachten mogelijk nog met andere misdrijven in verband kunnen worden gebracht. Ook gebeurt het dat de criminelen een tijdje worden gevolgd, zodat zij op heterdaad kunnen worden betrapt.
Na het gebleken succes wil de Landelijke Eenheid deze methode uitbreiden naar alle eenheden, zodat die elk op hun eigen ‘kenteken van de week’ kunnen jagen.

Deel dit artikel via: