Politie zit met veel defecte en versleten voertuigen
Volgens De Telegraaf ‘rammelt’ het wagenpark van de politie. De Nationale Politie bevestigt dat er tientallen voertuigen stil staan door technische mankementen, die vanwege een gebrek aan onderdelen niet verholpen kunnen worden. Inmiddels is wel een aanbesteding gestart voor nieuwe voertuigen.
Het zou gaan om tientallen snelle interventievoertuigen, surveillancewagens en arrestantenbussen. Sommige zijn defect; andere zijn volledig versleten, maar kunnen vanwege de lange levertijden van nieuwe auto’s nog niet worden vervangen. De Nationale Politie spreekt van een zeer onwenselijke situatie. Ook de politievakbonden klagen over het gebrek aan goed materieel. “Het is nu roeien met de riemen die er zijn, maar het is pijnlijk dat er voorlopig nog geen einde aan het probleem komt. Net als in andere sectoren is het leveringsprobleem nu lastig”, zegt Maarten Brink van de politievakbond ACP tegen De Telegraaf.
Nieuwe voertuigen
Inmiddels is de politie begin deze maand een aanbesteding gestart voor het nieuwe basis politievoertuig. Het gaat om zowel een personenvoertuig als een personenbus. Bijzonder is dat voor het eerst ook elektrische voertuigen worden aanbesteed. Deze aanbesteding wordt naar verwachting medio 2023 gepubliceerd. In een aantal eenheden is al getest met elektrische auto’s. De politie kiest voor elektrisch rijden om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Er worden twee merken gecontracteerd om de kans op leveringsproblemen te verkleinen. Het deel dat nog een fossiele verbrandingsmotor heeft, zal benzine of mild-hybride worden. Voor elektrische personenbusjes is de markt volgens de politie nog niet ver genoeg ontwikkeld, dus dat worden wel diesels. De politie houdt wel de optie open voor elektrische busjes.
Routeplan aanbesteding
De nieuwe voertuigen worden pas vanaf 1 januari 2025 opgenomen in het wagenpark. Eerst volgt een aanbestedingstraject en zal de politie op basis van de gunningscriteria een ranking maken van de aangeboden voertuigen. De leveranciers die op basis van deze ranking de beste voertuigen kunnen leveren, krijgen de opdracht (voorlopig) gegund. Politiemedewerkers die het voertuig nodig hebben in hun werk, zijn nauw betrokken bij deze aanbesteding. Zij hebben bijvoorbeeld geholpen bij het opstellen van het Programma van Eisen. Daarin staan de eigenschappen waaraan het voertuig moet voldoen. In een later stadium spelen onder andere rijtests – door politiemedewerkers die de auto straks gebruiken – een belangrijke rol.