Politiebonden controleren waarnemers wapencontroles

De politiebonden sturen eigen waarnemers naar de proef met preventief fouilleren die 1 september in Amsterdam van start gaat. Ze hebben geen vertrouwen in de burgerwaarnemers en gaan die daarom na spoedoverleg met de Driehoek controleren.

Vanaf 1 september gaat de Amsterdamse politie op verschillende plekken in de stad preventief fouilleren om het wapengeweld onder met name jongeren terug te dringen. Tijdens de proef lopen dagelijks drie waarnemers mee om te kijken of dat volgens de regels verloopt. En dat was tegen het zere been van de politie.

Wantrouwen
“Het gaat ons om het vertrouwensbeginsel, wij vinden het niet acceptabel dat er burgerwaarnemers zijn”, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond NPB. “Dat voedt het wantrouwen en er is geen enkele aanleiding om aan het vertrouwen van de politie te twijfelen. Dat vond de burgemeester ook. Wij hebben aangegeven dat de politie op zijn tandvlees loopt en dat het dan hard binnen komt als je geconfronteerd wordt met burgertoezicht.”
En dus neemt de politie eigen waarnemers mee, die de burgerwaarnemers controleren. “Wij als politiebonden sturen professionele waarnemers vanuit onze eigen gelederen. Wij maken ook een eigen verslag omdat wij geen vertrouwen hebben in deze burgerwaarnemers”, aldus Struijs. “Straks staat er een bekende drugsdealer tussen. Dan weten wij wel hoe de reportage eruit gaat zien.”

Dilemma
Volgens Struijs kwam de politie door de burgerwaarnemers voor een dilemma te staan. “We zijn het er niet mee eens dat we door burgers gecontroleerd worden. Maar straks wordt er iemand neergestoken of doodgeschoten en dan hebben wij het gedaan, omdat we niet mee wilden doen met de proef. Vandaar dus deze oplossing.”
De burgerwaarnemers moeten controleren of de politie niet etnisch profileert tijdens de wapencontroles. De maatregel was volgens burgemeester Halsema nodig om de proef door de gemeenteraad te krijgen. JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga zegt tegenover De Telegraaf te vrezen dat de waarnemers vooringenomen activisten zijn die in elke agent een racist willen zien.
De wapencontroles vinden plaats in vijf buurten: Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

Deel dit artikel via: