Politiek wil onderzoek naar drugslabs in woonwijken

De aanwezigheid van een drugslab in een woonwijk wordt als zeer gevaarlijk beschouwd, vooral na een explosie in een wooncomplex in Rotterdam waarbij drie doden vielen. Politieke partijen in de stad dringen aan op grootschalige actie om drugslabs te bestrijden, meldt de NOS.

Emiritus hoogleraar Milieuchemie Pim de Voogt bevestigt tegenover de NOS dat chemicaliën zoals zoutzuur en aceton worden gebruikt bij de productie van amfetamine en xtc. Het risico op explosies ontstaat bij chemische reacties die nodig zijn om deze drugs te maken, vooral door de combinatie van verschillende chemische stoffen.
Om definitief vast te stellen of er een drugslab aanwezig was, moet de politie ook restanten van ketels en mixers vinden. Volgens De Voogt zijn huiskamers of garageboxen absoluut niet geschikt voor het produceren van drugs, wat het risico op ongelukken vergroot.
Zes Rotterdamse politieke partijen dringen nu aan op actie van de gemeente om drugslabs te ontmantelen door controle uit te voeren op garageboxen, leegstaande panden en bedrijven waar verdachte activiteiten plaatsvinden.

Narcostaat
Het aantal opgerolde drugslabs neemt al sinds 2018 toe, vooral het aantal crystal meth-labs. Nederlandse criminelen lijken zich steeds meer te richten op de productie van synthetische drugs, wat Nederland de status van ‘narcostaat’ kan opleveren, aldus de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
Professor Arian van Asten benadrukt tegenover de NOS dat het onderzoek nog gaande is, maar de politie heeft waarschijnlijk overtuigende aanwijzingen gevonden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet onderzoek naar de productie van crystal meth om meer inzicht te krijgen in de chemische processen die plaatsvinden in drugslabs.
De Voogt merkt op dat de aanwezigheid van een drugslab herkend kan worden aan de kenmerkende geur van chemicaliën, zoals anijs of peer en het afval dat regelmatig wordt afgevoerd.

Deel dit artikel via: