Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seris

i-Pro

Top Security

VBN

Paxton

Regio Control Veldt

Unii

Gold-IP

Brivo

ASIS

G4S

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

Bydemes

Securitas

VAIBS

ADI

ARAS

Advancis

Akuvox

Hikvision

Bosch Security Systems

Add Secure

Eizo

DZ Technologies

IDIS

VideoGuard

CSL

OSEC

SmartSD

EAL

Network Optix

Crown Security Services

NIBHV

Ajax Systems

Lobeco

Explicate

2N

CardAccess

Connect Security

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

Paraat

De Beveiligingsjurist

Uniview

VVNL

Seagate

SMC Alarmcentrale

Nimo Dog Security

GFT

Nenova

VEB

HID

HD Security

ASSA ABLOY

Milestone

SmartCell

Oribi ID Solutions

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Alphatronics

Sequrix

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Kiwa

NetworxConnect

Avigilon Alta

Genetec

SOBA

Centurion

JMB Groep

BHVcertificaat.online

RoSecure

Hanwha Vision Europe

Optex

Trigion

20face

CDVI

Politieoffensief tegen toenemend vuurwapengeweld

5 augustus 2021
Redactie
10:05

De afgelopen weken waren er bovengemiddeld veel schietpartijen in de regio Rotterdam. De politie zet vol in op het oplossen en aanpakken van dit vuurwapengeweld. “We doen er alles aan om de verdachten van de schietincidenten te achterhalen”, zegt politiechef Fred Westerbeke. “De hulp van bewoners en betrokkenen is daarbij van grote waarde.”

De maand juli en de start van augustus liet een piek zien van veertien schietincidenten in de eenheid Rotterdam. “En van dat aantal is een groot deel ook nog eens geconcentreerd in een klein gebied, op Zuid”, vertelt Westerbeke. “We vinden de hoeveelheid schietincidenten en de risico’s die deze met zich meebrengen onacceptabel en doen er alles aan om verdachten aan te houden en nieuw wapengeweld te voorkomen.“

Melden kan ook vertrouwelijk of anoniem
In diverse onderzoeken zijn al verdachten aangehouden. De opsporing zet vol in om ook de overige verdachten te achterhalen. Camerabeelden, forensische sporen en informatie van getuigen en uit systemen worden gecombineerd. De informatie van mensen die meer weten, is een volgens Westerbeke belangrijk onderdeel. “In sommige zaken hebben we de indruk dat mensen meer weten dan ze ons vertellen. Dat zou met angst te maken kunnen hebben. Daarom is het belangrijk om te benadrukken dat er meerdere manieren van melden zijn. Niet iedereen is bekend met TCI, het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling waar mensen vertrouwelijk kunnen melden. Gegevens van de melder worden dan afgeschermd. Informatie wordt alleen doorgezet als de afdeling TCI dit veilig acht voor de melder. Ook Meld Misdaad Anoniem kan een uitkomst zijn als mensen hun informatie liever anoniem kwijt willen.

Beloning van 750 euro
De politie zet ook fors in op het voorkomen van schietincidenten. Informatie over netwerken en lopende conflicten wordt gebruikt om vroegtijdig de angel er uit te halen. Met controles, surveillances en fouilleeracties worden wapens van straat gehaald. Maar de politie is ook altijd op zoek naar aanvullende maatregelen. “We zetten ons dagelijks in op straat en vanuit de opsporing en intelligence om vuurwapengeweld te voorkomen. Maar we zijn ook altijd op zoek hoe we die reguliere aanpak kunnen versterken. Daarvoor werken we samen met Wapens de Wijk Uit, hebben we in het verleden een grote wapeninleveractie gehouden en wordt een beloning gegeven voor tips over vuurwapens”, vervolgt Westerbeke. “Als een tip over een vuurwapen leidt tot in beslag name van dat wapen, komt de melder in aanmerking voor een beloning van maximaal 750 euro.”

Vuurwapentips worden ook afgehandeld door het Team Criminele Inlichtingen, de afdeling die strikt vertrouwelijk omgaat met de gegevens van melders. Voor de tips over vuurwapenbezit is een speciaal 06-nummer in het leven geroepen: 06-33236432.

Samen sterk
Woensdag stonden agenten van basisteam Feijenoord op de Afrikaandermarkt om aandacht te vragen voor de verschillende manieren van melden en de beloning voor de tips over vuurwapens. Westerbeke: “We staan voor een maatschappelijk probleem dat we vanuit alle invalshoeken zullen moeten aanpakken. De bewoners van Rotterdam en omgeving kunnen er op rekenen dat wij als politie tot het uiterste zullen gaan om dit probleem aan te pakken, maar we staan het sterkst als we samen staan. We zien in de breedte van de criminaliteit dat jongere verdachten voor zwaardere incidenten worden aangehouden. Ik wil dan ook ouders vragen hun verantwoordelijkheid te blijven nemen en te weten wat er in de wereld van hun kinderen speelt. Het is goed denkbaar dat het niet altijd lukt om de grip op een kind te hebben en te houden, hiervoor is dan ook hulp beschikbaar via ons of gemeente. Schroom niet, trek op tijd aan de bel!”

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner