Politieopleiding jaar korter in strijd tegen tekort aan agenten
De politiebonden, de korpsleiding en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben een aantal afspraken gemaakt om het groeiende tekort aan politiemensen tegen te gaan. Zo gaat de basisopleiding van drie naar twee jaar. In het tweede jaar gaan aspiranten al operationele taken vervullen.
Het tekort aan politiepersoneel zal nog verder toenemen omdat de komende jaren 17.000 agenten en rechercheurs met pensioen gaan. De opleiding wordt nu verkort, om meer instroom van nieuwe agenten te krijgen. Het ministerie benadrukt dat de aspiranten nog steeds goed worden voorbereid op hun werk. Het eerste jaar wordt alleen theorie onderwezen. Het tweede jaar is het praktijkdeel, waarbij ook reguliere politietaken worden uitgevoerd.
Overbrugging of bonus
Andere maatregelen om het tekort aan agenten te verminderen zijn het tijdelijk in dienst nemen van politievrijwilligers en mensen door laten werken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Andersom wordt agenten ook de mogelijkheid geboden om eerder te stoppen. Wie tussen 2021 en 2026 65 jaar wordt kan met pensioen gaan en krijgt in afwachting van de AOW een compensatieregeling aangeboden van in totaal 42.000 euro. Dit geldt echter alleen voor agenten die minimaal 35 jaar bij de politie hebben gewerkt en het zwaarste en meest risicovolle werk hebben gedaan. Wie wel tot de AOW doorwerkt krijgt een bonus van 6000 euro bruto. De maatregelen worden doorgevoerd als de achterban van de bonden akkoord gaat.