Politiestaking tijdens Ajax-Feyenoord van de baan

De gemeente Rotterdam heeft via een kort geding kunnen voorkomen dat door een politiestaking de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord geannuleerd moest worden. De politiebonden hadden daarmee gedreigd uit onvrede over de toenemende onveiligheid, de slechte cao en het niet krijgen van voorrang bij vaccinatie.

Hoewel de wedstrijd zonder publiek plaatsvindt, wordt toch gevreesd voor geweld. Dit naar aanleiding van recente aanslagen met vuurwerkbommen op supportercafés. Ook was het zaterdag erg onrustig toen Feyenoordsupporters hun club met een bijeenkomst wilden steunen. Daarbij braken gevechten uit, toen supporters zich niet door de politie wilden laten fouilleren.

Spoedprocedure
Om de werkonderbreking te voorkomen vond om 11u een spoedprocedure plaats, die aangespannen was door de gemeente Rotterdam. Intussen vond ook nog overleg plaats tussen de gemeente en de politievakbonden ACP, ANPV en NPB. Als de staking zou doorgaan, moest mogelijk de voetbalklassieker tussen Ajax en Feyenoord in de Kuip worden afgelast.
De reden voor de werkonderbreking was dat veel agenten de huidige situatie zat zijn, zo liet voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP weten. Hij doelt daarmee op het geweld van afgelopen zaterdag in Rotterdam. Ook in Barneveld ging het mis. Daar ontaardde een betoging tegen de coronamaatregelen in geweld tegen de politie. In Rotterdam moesten zes agenten naar het ziekenhuis, nadat zij met stenen en vuurwerk waren bekogeld.

Frustratie
Andere redenen voor frustratie zijn volgens Van de Kamp de onvrede over de nieuwe cao van de politie en de weigering van de overheid om agenten voorrang te geven bij vaccinatie. “Met woorden komen we er niet meer”, aldus de vakbondman. “Ons harde en belangrijke werk wordt niet op waarde geschat en onze loyaliteit wordt misbruikt als het de bestuurders en overheid uitkomt.”
Nu de politiebonden zijn uitgenodigd om maandag met het kabinet te praten over de nieuwe cao, de werkdruk en het vaccinatiebeleid, is besloten om de werkonderbreking zondagmiddag niet door te laten gaan. Zondag hebben de bonden al overleg met minister Grapperhaus van Jusititie & Veiligheid. Intussen vreest Rotterdam voor ongeregeldheden, nu steeds meer supporters zich in de binnenstad verzamelen. Men wil voorkomen dat de fans met elkaar op de vuist gaan, zoals enige tijd geleden gebeurde op het parkeerterrein van Ikea in Delft.

Deel dit artikel via: