Politieteam tegen ondermijning kost 52,4 miljoen euro per jaar
De Nationale Politie wil de ondermijning van de maatschappij door de georganiseerde misdaad aanpakken met een landelijke interventieteam. Dat gaat 350 mensen (fte) tellen en structureel 52,4 miljoen euro per jaar kosten. De bedoeling is dat het eind 2023 op volle sterkte is. Dat meldt Nieuwsuur.
Het landelijke team is een initiatief van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en volgt op de moord op advocaat Derk Wiersum. In het team gaan het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Douane intensief samenwerken. Voor de opzet ervan maakt het ministerie eenmalig 110 miljoen euro vrij. Het geld is onder andere nodig voor de beveiliging van rechters, advocaten en officieren van justitie. Ook gaat geld naar preventie en campagnes tegen drugsgebruik.
Criminele economie
In de vertrouwelijke nota ‘Werking strategie aanpak ondermijning’ stelt de Nationale Politie dat er sprake is van ondermijning van onze economie en ons staatsbestel. Vooral door het snel groeien van de ‘criminele economie’ waarbinnen voor naar schatting 16 miljard euro wordt witgewassen. Hoe de criminele economie er echt uitziet is nauwelijks bekend, omdat er onvoldoende zicht is op de wereldwijde vertakkingen van de georganiseerde criminaliteit.
Met het interventieteam wil de politie proberen het verdienmodel van de georganiseerde criminaliteit te ontwrichten. Ook wil het criminele kopstukken aanpakken en de controlerende instanties versterken. Er komt onder andere een speciale afdeling die op wetenschappelijke wijze strategische kennis en inzicht gaat verzamelen over de criminele bendes. Die afdeling gaat ook onderzoek doen in landen waar drugs vandaan komen. Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond denkt dat voor de aanpak van ondermijning nog veel meer geld nodig is. Volgens hem zijn veel meer agenten en rechercheurs nodig. Ook zijn dringend technologische vernieuwingen noodzakelijk. Hij verwacht dat hiervoor nog eens 300 tot 400 miljoen euro vrijgemaakt moet worden.