Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

EAL

IDIS

Hanwha Vision Europe

i-Pro

VideoGuard

Lobeco

Top Security

Masset Solutions

NIBHV

Seris

Centurion

Trigion

DZ Technologies

SmartSD

G4S

CardAccess

Secusoft

ASSA ABLOY

Paraat

JMB Groep

Optex

Gold-IP

NetworxConnect

Connect Security

HD Security

HID

Uniview

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Sequrix

Bosch Security Systems

Paxton

Explicate

20face

Unii

SOBA

Dero Security Products

Seagate

Regio Control Veldt

Oribi ID Solutions

CDVI

Kiwa

Ajax Systems

CSL

Service Centrale Nederland

Add Secure

PG Security Systems

Alarm Meldnet

RoSecure

De Beveiligingsjurist

Advancis

Akuvox

Nenova

Bydemes

SMC Alarmcentrale

GFT

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Brivo

Nimo Drone Security

VBN

ASIS

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Milestone

Crown Security Services

ADI

VAIBS

VVNL

Eizo

2N

SmartCell

VEB

Securitas

Genetec

ARAS

OSEC

Multiwacht

Privaat blauw op risicovolle locaties en momenten

20 november 2014
Redactie
12:41

De samenleving (waaronder politie en gemeente) lijkt te verwachten dat particuliere beveiligers hun territorium breder interpreteren: dus niet meer tot een meter voor de deur of tot de poort van het voetbalstadion.

Privaat blauwPrivaat blauw is een nieuwe publicatie in de reeks Politiekunde van het Programma Politie en Wetenschap.

Particuliere beveiligers – privaat blauw – hebben naast politiemensen steeds meer verantwoordelijkheid en taken bij de aanpak van onveiligheid. Aan hen wordt in toenemende mate gevraagd (en voelen de druk ook) om meer werk te maken van de publieke ruimte. Daarbij hebben zij vanzelfsprekend ook te maken met geweld, hoewel private beveiligers menen dat het geweldsmonopolie in handen van de overheid moet blijven. Dat is de kern van een onderzoek door Lokale Zaken in opdracht van Politie en Wetenschap.

De private veiligheidsbranche is een snelgroeiende sector met momenteel zo’n 35.000 werknemers. Een groot deel van het werk in deze sector speelt zich steeds meer af in het perspectief van de vrijetijdsbesteding. Dit laatste element is tamelijk onderbelicht gebleven in onderzoek naar de private veiligheidswereld.

In dit etnografisch onderzoek is gekeken naar de frontlijn van de private veiligheidszorg en meer specifiek het omgaan met (de dreiging van) geweld. Hoewel het geweld er meer niet is dan wel, werd juist doelbewust gekeken naar risicovolle momenten en locaties. De studie is toegespitst op horecaportiers, beveiligers van muziekevenementen en voetbalstewards. Niet alleen werden tientallen betrokkenen geïnterviewd maar ook draaiden de onderzoekers een groot aantal diensten in de betreffende sectoren als participerend observator mee.

Op het eerste gezicht richten de beveiligers zich met name op het private domein waar zij de burger ontmoeten in diens rol van onder meer klant, bezoeker of voetbalsupporter. Het onderscheid tussen de publieke en private veiligheidszorg is echter lang niet zo scherp, zo blijkt uit het onderzoek. In beide werksferen is vaak sprake van ‘vaste klanten’. De personen die in een woonwijk problemen veroorzaken doen dat geregeld ook in het voetbalstadion en op evenementen.

Deze ontwikkeling waarbij private politie ook meer werkt in de publieke ruimte, maakt deze studie extra relevant voor zowel politie, beleidsmakers als de beveiligingsbranche zelf. Het vraagt om een bezinning op de positie van de particuliere beveiliger. Het werpt ook vragen op als: dienen beveiligers te beschikken over extra bevoegdheden? Zijn wellicht handboeien nodig? Hoe ga je dus om met het geweldsmonopolie van de politie?

Boek: Privaat blauw (184 pagina’s)

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Wordt een partner