Proef met biometrisch betalen stemt tot groot optimisme

Betalen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning heeft bij 750 deelnemers aan een proef van ABNAMRO tot grote tevredenheid geleid. Negen van de tien deelnemers wil geen gebruik meer maken van pincodes of wachtwoorden.

Het onderzoek vond plaats onder 750 creditcardhouders van ABN Amro. Die konden bij wijze van proef betalen via biometrische authenticatie. Zij konden een halfjaar lang hun online aankopen betalen met behulp van hun smartphone, waarop een speciale app was geïnstalleerd. In plaats van pincodes, wachtwoorden of bevestigingscodes in te voeren, konden zij hun vingerafdruk of gezicht scannen om betalingen goed te keuren. Bij de gezichtscan ging het om een korte video om te voorkomen dat authenticatie met een foto zou plaatsvinden.
Negen van de tien deelnemers willen hun wachtwoorden definitief willen inruilen voor de nieuwe, biometrische techniek van MasterCard en International Card Services (ICS). Ook over de veiligheid zijn veel proefpersonen enthousiast. Bijna drie van de vier deelnemers aan het onderzoek zegt ervan overtuigd te zijn dat biometrisch betalen zal leiden tot minder fraude met online shoppen. Een persoon verklaarde zelfs nu meer de creditcard te gebruiken, omdat het vertrouwen in de veiligheid is toegenomen. Maar de belangrijkste reden van het enthousiasme is gebruiksgemak, zo verklaart risicomanager André IJbema van ICS. De kritiek dat biometrisch betalen juist gevaarlijker is, spreekt hij tegen. De creditcard-maatschappijen benadrukken dat zij nooit een nieuwe technologie zullen invoeren als die niet minstens zo veilig is als de bestaande technieken.
Als het aan MasterCard ligt, kunnen onlinebetalingen eind volgend jaar al in grote delen van Europa via een vingerafdruk of gezichtsherkenning worden afgerond. De proef met ABNAMRO-klanten heeft die ambitie nog verder versterkt. Voor het concreet uitrollen van de techniek in Groot-Brittannië, België, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland, wordt nu contact gezocht met grote banken en technologiebedrijven.

Deel dit artikel via: