Proef met slimme camera bij rode kruizen geslaagd
Regelmatig sluit Rijkswaterstaat voor de veiligheid rijstroken af met rode kruizen op de signaleringsborden. Niet elke automobilist heeft daar boodschap aan met soms ernstige ongelukken als gevolg. Daarom willen het OM en Rijkswaterstaat slimme camera’s inzetten om overtreders te kunnen vervolgen.
Om ervaring op te doen met de technologie is boven de A28 een camera op proef geïnstalleerd. Deze legde tussen 27 mei en 25 juni 75 overtredingen vast, waarbij zowel het kenteken als het rode kruis in beeld werden gebracht. Niet alleen de techniek werd getest, maar ook de juridische procedure die tot het beboeten van de overtreder moet leiden. De camera is volgens het OM op alle fronten geslaagd. De beelden zijn scherp en rechters zien geen bezwaren om ze als bewijslast te gebruiken.
Ruim 20.000 boetes in 2019
Over 2019 zal het totaal aantal uitgeschreven boetes door politie en Rijkswaterstaat voor het negeren van rode kruisen naar verwachting ruim boven de 10.000 uitkomen. Alleen Rijkswaterstaat heeft tot nu toe al meer dan 3000 boetes uitgeschreven. In 2018 werden nog 1653 boetes uitgeschreven door weginspecteurs van Rijkswaterstaat met boa-status. De slimme camera’s zijn dus hard nodig. Deze zorgen voor 100 procent pakkans, waardoor het aantal overtredingen mogelijk zal dalen. Rode kruizen worden niet alleen bij werkzaamheden en ongevallen genegeerd. Ook wordt regelmatig gebruik gemaakt van de spitsstroken, terwijl deze gesloten zijn. Dat is eveneens levensgevaarlijk, omdat de spitsstrook wegens een pechgeval afgesloten kan zijn. Rijkswaterstaat gaat nog het effect van de maatregel meten, voordat deze over heel Nederland wordt uitgerold. De boete op het negeren van een rood kruis is 240 euro.