Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Trigion

Add Secure

Nenova

Seagate

MPL

Alphatronics

ASSA ABLOY

Network Optix

OpenEye

Sequrix

ASIS

Hikvision

Teletek

Advancis

LUGN

Hanwha Vision Europe

VGN Group

BHVcertificaat.online

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

Genetec

Securitas

Akuvox

Kidde Commercial

VEB

Synguard

Paxton

Uniview

VisionPlatform.ai

Eagle Eye Networks

Regio Control Veldt

Paraat

SOBA

Intrasec

Masset

NIBHV

VBN

MOBOTIX

Milestone

i-Pro

SmartSD

Top Security

Optex

ARAS

Multiwacht Security

IDIS

Distri Company

Bydemes

Aritech

Bosch Security Systems

HD Security

VAIBS

ADI

Eizo

HID

CDVI

Alarm Meldnet

Lobeco

OSEC

Paralax

VVNL

Ajax Systems

Crown Security Services

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Unii

Service Centrale Nederland

SmartCell

Centurion

Van Dusseldorp Training

Gold-IP

G4S

2N

Seris

Brivo

Proef tegen online radicalisering onder jongeren

21 mei 2025
Redactie
16:12

Jongeren die op sociale media zoeken naar extremistische of terroristische informatie, krijgen binnenkort automatisch hulp aangeboden, schrijft De Telegraaf. Met een nieuwe proef probeert justitieminister David van Weel het proces van online radicalisering vroegtijdig te doorbreken. De maatregel komt voort uit zorgen van de AIVD, die waarschuwt dat tientallen jongeren in Nederland een directe bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Uit het AIVD-rapport Een web van haat blijkt dat jongeren actief zijn in het maken, delen en bekijken van terroristische propaganda. Vaak onderhouden zij contact met jihadisten of rechtsextremisten. In sommige gevallen wordt zelfs gesproken over het plegen van aanslagen.
De proef wordt uitgevoerd in samenwerking met techbedrijf Meta en richt zich op de platforms Facebook, Instagram en Threads. Jongeren die bepaalde termen invoeren, worden automatisch doorgestuurd naar een landingspagina van het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE). Daar kunnen ze via een anonieme chat in contact komen met deskundigen. Indien nodig wordt hulp geboden, zoals persoonlijke begeleiding of ondersteuning aan ouders.

Publiekscampagne
Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken bereidt een publiekscampagne voor, gericht op ouders. Die moeten beter geïnformeerd worden over signalen van online radicalisering. Toch is het de vraag of zulke interventies voldoende zijn. Volgens de AIVD is extremistische inhoud vaak lastig te herkennen voor buitenstaanders, doordat subtiele symbolen en dubbelzinnige termen worden gebruikt. Voorbeelden zijn het gebruik van een zwarte vlag als symbool voor ISIS of het woord ‘kebab’ dat in extreemrechtse groepen verwijst naar moslims. In gesloten chatgroepen is de taal vaak nog explicieter. Een onderzoek van het WODC moet uitwijzen hoe zulke impliciete boodschappen beter herkend kunnen worden.

Aanpak uitbreiden
Minister Van Weel benadrukt dat dit de eerste proef van deze aard is in Nederland. Hij wil snel afspraken maken met meer sociale mediaplatforms om de aanpak uit te breiden. Volgens hem is het cruciaal om vroegtijdig in te grijpen in het radicaliseringsproces van jongeren.
Daarnaast richt het kabinet zich op de gamewereld, waar eveneens radicalisering plaatsvindt. In samenwerking met een groot gameplatform start binnenkort een tweede proef. Daarbij wordt onderzocht hoe zorgwekkend gedrag op deze platforms eerder te signaleren is. Ook hier speelt het WODC een rol, met een onderzoek naar de kwetsbaarheid van jongeren in gamingomgevingen. Later dit jaar volgt een verdere uitwerking van de plannen.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Distri Company

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Boon Edam

Suricat

SequriX

Wordt een partner