Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Gold-IP

IDIS

Paxton

Optex

Bydemes

VVNL

Uniview

EAL

Brivo

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

Seagate

HD Security

HID

GFT

Ajax Systems

Hikvision

DZ Technologies

ASIS

Top Security

Advancis

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

ARAS

ASSA ABLOY

SmartSD

Eizo

Oribi ID Solutions

Connect Security

Akuvox

NIBHV

Alarm Meldnet

i-Pro

Lobeco

Trigion

Kiwa

Nimo Dog Security

20face

Genetec

Explicate

CSL

Alphatronics

2N

ADI

Paraat

Milestone

VBN

Sequrix

Seris

Multiwacht

VideoGuard

CDVI

Nenova

VEB

Add Secure

G4S

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

Secusoft

CardAccess

VAIBS

Centurion

SmartCell

Unii

Crown Security Services

RoSecure

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

OSEC

SOBA

Securitas

Project ‘Safe 2 school’ voor studenten Particulier Beveiliger

8 april 2009
Redactie
15:39

Begin januari gaf de burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van Ridderkerk, het startsein voor het proefproject ‘Safe 2 school’. Het doel van het project is de veiligheid op en rond drie instellingen voor voortgezet onderwijs in Ridderkerk te verbeteren. Een schone taak voor deelnemers van de opleiding Particulier Beveiliger van het Albeda College.

Ruim een jaar geleden stelde de gemeente Ridderkerk geld beschikbaar aan drie scholen: het Farel College, Gemini College en Maxima College. De veiligheid op en rond hun scholen moest verbeteren. Er was één voorwaarde: het geld niet besteden aan meer ‘blauw op straat’. Samenwerking met het Albeda College bood de oplossing.

“Een unieke aanpak die nu al zijn vruchten afwerpt,” vertelt Gerard van Veldhoven, teamleider branche Toeleiding van het Albeda College, enthousiast ”Samen met de gemeente, politie en de drie scholen zijn we destijds het project gestart. De vraag was vooral wat onze deelnemers wel of niet mogen doen binnen de kaders van de wet.”

De leerlingen functioneren tijdens hun dienst als toezichthouder en onbezoldigd ambtenaar van de Gemeente Ridderkerk op een nul-uren contract. “Hierdoor komen wij niet in de problemen met de afdeling “Bijzonderde Wetten” van de politie. De leerlingen worden begeleid door ervaren medewerkers van stichting SDW, een organisatie gespecialiseerd in o.a. stadstoezicht” legt Van Varsseveld. Brian Varsseveld is docent en coördinator van de opleiding Beveiliging.
Het bijzondere aan deze constructie is dat eerstejaars beveiligers al ingezet kunnen worden als toezichthouders zonder gebruik te hoeven maken van de tijdelijke “grijze pas,” een officieel document van justitie dat beveiligers moeten hebben om hun werkzaamheden te mogen uitvoeren. De grijze pas kan in het kader van de opleiding slechts één keer worden aangevraagd en zal worden ingezet tijdens de afsluitende beroepspraktijkvorming bij een “gewoon” beveiligingsbedrijf.

“We hebben goede afspraken gemaakt over de begeleiding van de leerlingen in de praktijk. Zij moeten zich bij het begin van hun werk melden bij de wachtcommandant van de politie. Die zorgt tevens voor een back-up tijdens het werk. Via mobiele telefoons houden we contact met elkaar” zegt Van Veldhoven.

Van Varsseveld: ”Wees liever de ogen en de oren van de politie, zeg ik altijd tegen onze leerlingen. Wij voelen ons tenslotte ook verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Maar alleen al door de aanwezigheid van de toezichthouders, gedragen de leerlingen van de instellingen voor voortgezet onderwijs zich beter. Onze leerlingen spreken de taal van de jongeren en ze weten hoe ze hen het beste kunnen benaderen. Iedereen krijgt instructies en een folder waarin staat wat je wel en niet mag doen in de praktijk. Ook zijn er regelmatige briefings voor de leerlingen waarbij ook de politie aanschuift.“

Met hun looprondes zorgen de leerlingen van het Albeda College voor meer veiligheid rond de scholen. Twee winkelcentra in de buurt worden ook in de ronde opgenomen. De politie kan direct gewaarschuwd worden bij onraad. Er komt minder lawaai en minder vuil op straat. Prachtige vooruitzichten die zorgden voor een officieel startsein voor het project op 1 april 2009. Er zijn drie teams, van in totaal zes toezichthouders dagelijks actief bij de drie scholen in Ridderkerk. Ze lopen rondes om de scholen van 11.00 uur tot 14.00 uur en nemen zo ook de schoolpauzes mee. Het project is nu onderdeel van de opleiding Particulier Beveiliger geworden.

Van Veldhoven:” Wij willen de gemeente Ridderkerk, de Ridderkerkse politie en alle andere betrokken partijen hartelijk danken voor hun aanhoudende inzet. We hebben met elkaar een prachtige win-winsituatie gecreëerd voor alle partijen in Ridderkerk. De wijk zal veiliger worden, er zullen minder winkeldiefstallen plaatsvinden en dus heeft de politie minder zorgen. De gemeente is blij omdat zij iets kan doen voor haar bewoners. Het Farel college en Gemini college krijgen beter zicht op het gedrag van hun leerlingen. Onze eigen leerlingen bouwen een voorsprong op in werkervaring ten opzichte van leerlingen van vergelijkbare opleidingen particulier beveiliger, een mooie opsteker voor hun CV. We leggen nu alle afspraken met de politie, gemeente en betrokken scholen vast in een convenant. Hopelijk komt er dan ook meer geld beschikbaar om dit project in de toekomst zelfs uit te breiden, want we hebben nog zoveel mooie plannen! “

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Suricat

Videoguard

Wordt een partner