Beveiliging nieuws

Onze partners

Connect Security

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

VideoGuard

Akuvox

MPL

VVNL

NIBHV

SMC Alarmcentrale

20face

Boon Edam

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Securitas

SmartCell

VBN

EAL

Lobeco

Unii

Koninklijke Oosterberg

ASSA ABLOY

Dahua

Dero Security Products

2N

IDIS

VEB

CardAccess

Seagate

CSL

Hikvision

Uniview

Paraat

CDVI

Brivo

Nimo Dog Security

GFT

Ajax Systems

HID

Nenova

SmartSD

i-Pro

Add Secure

Trigion

Bydemes

Alarm Meldnet

VAIBS

RoSecure

Optex

ADI

Paxton

Kiwa

HD Security

Hanwha Vision Europe

SOBA

JMB Groep

Milestone

PG Security Systems

Secusoft

DZ Technologies

Masset Solutions

Avigilon Alta

Advancis

G4S

Eizo

BHVcertificaat.online

Sequrix

Genetec

Multiwacht

ARAS

OSEC

Gold-IP

Nimo Drone Security

Explicate

Regio Control Veldt

Centurion

Seris

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

ASIS

De Beveiligingsjurist

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Onzichtbare beveiliging van het hoogste niveau

26 oktober 2019
Redactie
07:26

Het beveiligen van een monumentaal museum kent twee zeer grote uitdagingen. Het moet voorkomen dat onvervangbare kunststukken verloren gaan en er moet bij voorkeur niets van te merken zijn. Heijmans ging deze uitdagingen aan in Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn, dat op het moment grondig verbouwd wordt. De beveiligers hebben straks via een geavanceerd platform van Milestone ondersteuning van 300 camera’s, waar bezoekers nauwelijks iets van zullen merken.

Het is een bijzonder en indrukwekkend project. Feitelijk wordt op de plaats van Paleis Het Loo een geheel nieuw museum gebouwd dat er na de voltooiing in 2021 exact zo uit zal zien als het oude. De buitenmuren, het dak en de monumentale bouwdelen blijven namelijk behouden. En de enorme uitbreiding van de expositieruimte wordt ondergronds gerealiseerd. Heijmans verzorgt het werktuigbouwkundige en elektrotechnische deel. Na afloop zal er nauwelijks nog iets te zien zijn van de honderden kilometers leidingwerk. Dat geldt zeker ook voor de beveiliging. Zowel de brand- als inbraakbeveiliging, het toegangsbeheer en het cameratoezicht dienen van het hoogste niveau te zijn, maar mogen niet het monumentale aangezicht van het museum verstoren en ook de museale beleving van bezoekers niet beïnvloeden.

Buitengewoon staaltje techniek
Wie het museum na de heropening in 2021 bezoekt zal buiten weinig verschil zien met hoe het vroeger was. Het enige wat veranderd is, is dat de vier grasparterres op het voorplein zijn vervangen door een glazen plafond met daarop een laagje water. Daardoor valt gedempt daglicht in de nieuwe ondergrondse expositieruimte. Binnen is alles gloednieuw en volledig aangepast aan de eisen die de hedendaagse museumbezoeker stelt, waarbij vanzelfsprekend klassieke interieurelementen in de oudbouw zijn behouden of in nieuwstaat zijn teruggebracht. Waar de bezoeker weinig tot niets van zal merken is dat een buitengewoon staaltje techniek zorgt voor een aangenaam en kunstvriendelijk binnenklimaat en een perfecte ondersteuning van de in het museum operationele bedrijfsbeveiliging. Die wordt aangestuurd vanuit een eigen meldkamer die gerealiseerd wordt conform strenge eisen.

Vervanging
Paleis Het Loo heeft sinds vijfendertig jaar een museale functie en een daarvoor geschikte beveiliging. De beveiliging was echter net als het museum zelf verouderd geraakt en daarom geheel aan vervanging toe. Door de vervanging te combineren met de renovatie is het mogelijk om de gehele fysieke infrastructuur keurig weg te werken, zonder het interieur aan te tasten of het museumproces te verstoren. Jos Beernink (Milestone), Peter Buis (Heijmans), Frans van Kruijl (Heijmans), Gert-Jan van der Plas (Heijmans) en Mark Klepper (Milestone).

“Voorheen waren er aparte beveiligingsinstallaties voor brand, inbraak en video”, vertelt manager Gert-Jan van der Plas van Heijmans Utiliteit. “In de nieuwe situatie wil het museum dat alles naadloos wordt geïntegreerd. Voor het securitymanagement viel de keuze van de opdrachtgever op het platform SecuriNet van High Security International en het videotoezicht gaat beheerd worden met XProtect van Milestone Systems.” Een logische keuze, omdat Heijmans sinds dit jaar Platinum Partner is van Milestone, wat inhoudt dat de technische mensen zodanig zijn getraind, dat zij alles uit de software kunnen halen wat erin zit, zonder dat ondersteuning van de fabrikant nodig is.

Driehonderd camera’s
In totaal worden er niet minder dan driehonderd camera’s geïnstalleerd, waarvan tweehonderd binnen. De buitencamera’s bewaken de periferie van het museum en de daaromheen liggende tuinen en het stallenplein. De PTZ-camera’s kunnen aangestuurd worden door intelligente detectoren die om esthetische redenen overigens niet op de gevel mochten worden geplaatst. Om het beveiligingsplan sluitend te krijgen moesten wel enkele camera’s aan de gevel worden gemonteerd, maar die zijn erg klein en krijgen een behuizing met baksteenmotief, zodat ze praktisch niet zijn te zien. Ook de camera’s in het park en in de tuinen krijgen schutkleuren, zodat ze optisch vrijwel geheel opgaan in de omgeving. De 10 jaar oude IP-camera’s van het museum zijn vervangen door modellen van Bosch met 2, 5 en 12 megapixels.Camera’s worden zoveel mogelijk in camouflagekleuren gespoten om zo weinig mogelijk op te vallen binnen de monumentale omgeving.

Intelligent videotoezicht
Voor het beheer van de camera’s en de integratie daarvan met andere beveiligingsinstallaties viel de keuze dus op XProtect van Milestone Systems. Mede omdat Heijmans Platinum Partner is van de fabrikant, maar volgens verkoopdirecteur Jos Beernink van Milestone op de eerste vanwege de naadloze integratiemogelijkheden met beveiligingsproducten van derden. “Het museum staat open voor nieuwe technologie om de eigen beveiligers zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten. Ons platform wordt vanuit de meldkamer beheerd, waarbij de centralisten gebruik kunnen maken van een video wall. Deze video wall krijgt acht grote beeldschermen waarop meerdere camerabeelden geplaatst kunnen worden. Elke werkplek krijgt ook nog zes beeldschermen. Waar intelligent cameratoezicht nodig is, dus met geavanceerde bewegingsdetectie, wordt gebruik gemaakt van Bosch Intelligente Video Analytics. Deze functie werkt probleemloos samen met de software van Milestone. De intelligentie in de camera’s kan de beeldschermen in de meldkamer aansturen.

Bijzondere maatregelen
Niet alleen de beveiligingsinstallaties zijn volledige geïntegreerd, er zijn ook koppelingen met andere technische installaties in en rond het museum. Bij brand- en inbraakalarm vinden bijvoorbeeld automatische licht- en liftsturingen plaats.
Andere bijzondere maatregelen vormen tien antieke deuren die volgens hoge eisen inbraakwerend en bovendien 60 minuten brandwerend moeten worden gemaakt. Vanzelfsprekend zonder dat daar van buitenaf iets van te zien is. Ook alle normale deuren worden voorzien van inbraakwerend hang- en sluitwerk, zonder dat dit het antieke karakter van de deuren bederft. Wie na de opening in 2021 museum Paleis Het Loo bezoekt zal verbaasd worden door wat de architect en aannemers hebben gepresteerd. Voor wat betreft de beveiliging, die ook ‘state of the art’ is, zal echter weinig meer te beleven zijn. Tenzij men boze bedoelingen in de praktijk brengt natuurlijk. Mark Klepper van Milestone (l) overhandigt het bewijs van Platinum Partnership aan Gert-Jan van der Plas van Heijmans.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner