Psychosociale aspecten bij persoonsbeveiliging onderzocht

Ambtsdragers, journalisten, rechters, advocaten en officieren van justitie krijgen bovengemiddeld vaak te maken met bedreigingen en intimidatie. Sommige van deze personen krijgen extra beveiliging vanuit het stelsel Bewaken en Beveiligen, om fysieke aanslagen te voorkomen. Maar over de psychosociale gevolgen van bedreiging en beveiliging is nog weinig informatie bekend.
In opdracht van de NCTV heeft het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum hier onderzoek naar gedaan. Het onderzoek biedt daarnaast handvaten ter ondersteuning van deze beroepsgroepen. Hiermee geeft het onderzoek aanknopingspunten om het stelsel van bewaken en beveiligen te verbeteren en te hervormen.
Betere ondersteuning
“Als iemand zwaar bedreigd wordt, betekent dat veel meer dan alleen beveiligingsmaatregelen nemen. Het betekent ook dat iemand niet zo maar naar de supermarkt kan, of even spontaan naar vrienden. Het is daarom belangrijk dat we niet alleen kijken naar hoe we iemand fysiek het meest veilig houden. Dat is het belang van dit onderzoek. Samen met het Openbaar Ministerie, Politie Nederland en de verschillende beroepsgroepen bekijken we hoe we ook de psychosociale effecten goed opvangen om zo mensen die worden bedreigd beter te ondersteunen”, aldus Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg.
Lees hier het onderzoeksrapport en de brief van de minister van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer: https://lnkd.in/eCh5aGyg.