Publiek-private samenwerking in cyberspace verbeterd

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius heeft aan Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) een OKTT-status (objectief kenbaar tot taak) toegekend. Daardoor kunnen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en CCoT nu incident- en dreigingsinformatie tijdig delen. De publiek-private samenwerking wordt zo verder geïntensiveerd.

De Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) is opgericht door tien grote Nederlandse bedrijven om een bijdrage te leveren aan het vergroten van de (cyber)security awareness en weerbaarheid van in Nederland gevestigde bedrijven. De oprichters zijn de CISO’s van ABN AMRO, Ahold Delhaize, Akzo Nobel, ASML, ING, KPN, Philips, Rabobank en Shell.

Informatie en advies delen
Door de wetswijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen van 1 december 2022 kan het NCSC op grond van zijn wettelijke grondslag informatie over dreigingen en incidenten delen organisaties dat als objectief kenbaar tot taak (OKTT) zijn aangemerkt. Deze OKTT’s kunnen daarmee vervolgens organisaties in hun achterban van die informatie en adviezen voorzien. Dankzij de toewijzing van de OKTT-status kan CCoT voorzien in tijdige, actuele en relevante dreigingsinformatie ten behoeve van de bij hen aangesloten partijen. Deze samenwerking is een belangrijke stap in het verhogen van de cyberweerbaarheid van de aangesloten multinationals.

Deel dit artikel via: