Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eizo

Unii

Bydemes

2N

IDIS

SOBA

MPL

Advancis

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

i-Pro

ARAS

Hikvision

EAL

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

Nenova

Add Secure

Paxton

OSEC

Lobeco

VAIBS

Trigion

Uniview

MOBOTIX

Distri Company

Teletek

Crown Security Services

Sequrix

VBN

Akuvox

G4S

Bosch Security Systems

LUGN

CSL

ADI

Brivo

Network Optix

Top Security

SmartCell

Paralax

ASIS

Kidde Commercial

Masset

CDVI

VEB

VideoGuard

Synguard

Connect Security

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

Seagate

VisionPlatform.ai

Milestone

Intrasec

VVNL

Aritech

Eagle Eye Networks

Gold-IP

Alphatronics

Seris

HD Security

Multiwacht

Regio Control Veldt

Optex

HID

VGN Group

Centurion

SmartSD

Paraat

Genetec

NIBHV

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

Securitas

Raad van State positief over vroege afname DNA bij verdachten

24 maart 2025
Redactie
12:18

De Raad van State heeft positief geadviseerd over een wetsvoorstel dat de afname van DNA-materiaal bij verdachten van een misdrijf mogelijk maakt, nog voordat zij door de rechter zijn veroordeeld. Op dit moment mag DNA pas worden afgenomen na een veroordeling, maar onderzoek van het kabinet toont aan dat bij 13% van de veroordeelden de afname niet plaatsvindt. Dit komt vaak doordat zij onvindbaar zijn of in het buitenland verblijven.

Met de voorgestelde wetswijziging wordt DNA niet pas na de veroordeling afgenomen, maar al bij de inverzekeringstelling van een verdachte. Dit betekent dat celmateriaal, meestal wangslijm, wordt verzameld zodra iemand wordt aangehouden. Als de verdachte later wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf of taakstraf, wordt het DNA-profiel opgenomen in de DNA-databank en kan het worden vergeleken met andere profielen. De verwachting is dat deze maatregel leidt tot een grotere volledigheid van de databank en kan bijdragen aan het oplossen van strafzaken.

Uiterst gevoelige informatie
Hoewel de Raad van State het nut van de maatregel erkent, wijst zij erop dat DNA-afname en -bewaring een grote inbreuk vormen op het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens. DNA bevat uiterst gevoelige informatie en de gebruiksmogelijkheden ervan zijn potentieel groot. De minister van Justitie en Veiligheid heeft echter voldoende onderbouwd waarom deze vroege afname noodzakelijk is en waarom alternatieven niet volstaan. De Raad adviseert wel om de toelichting bij het wetsvoorstel te voorzien van actuele cijfers, zodat de onderbouwing van de maatregel sterker wordt. Er zijn aanwijzingen dat het percentage van niet-afgenomen DNA mogelijk lager ligt dan eerder werd gedacht.

Bewaartermijn
Een ander punt van zorg is de regelgeving rondom de bewaartermijn van het DNA-materiaal en de criteria voor vernietiging ervan. De minister wil deze regels vastleggen in een algemene maatregel van bestuur, maar de Raad van State adviseert om deze direct in de wet op te nemen. Dit is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen omdat het regels betreft die essentieel zijn voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Ook vraagt de Raad om extra aandacht voor de rechtsbescherming van veroordeelden die onvindbaar zijn en zich mogelijk niet bewust zijn van hun DNA-opname in de databank. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om bezwaar te maken.
De Raad van State heeft enkele kanttekeningen geplaatst, maar adviseert de regering om het voorstel verder te verfijnen en vervolgens voor behandeling naar de Tweede Kamer te sturen.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

Boon Edam

Distri Company

SequriX

Videoguard

Seagate

Artitech Kidde Commercial

Wordt een partner