Razendsnelle groei batterijen verhoogt risico op cyberaanval
Het aantal batterijen in Nederland is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen, van vrijwel nul in 2020 naar meer dan 40.000 in 2024. Deze groei speelt een cruciale rol in de energietransitie, maar vergroot ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen op het elektriciteitsnet, zo meldt Nieuwsuur.
Batterijen worden steeds belangrijker in een energiesysteem dat snel elektrificeert. De verwachting is dat ze binnen enkele jaren minstens 20 procent van de energieopslag zullen uitmaken. Veel moderne batterijen zijn ‘slim’ en verbonden met het internet, wat de efficiëntie verbetert. Dit maakt ze echter ook gevoelig voor hackers en kwaadwillende fabrikanten.
“Door een batterij op een cruciaal moment opdracht te geven te laden, kun je lokaal de stroomvoorziening verstoren”, waarschuwt Tijn Swinkels, CEO van de Nederlandse batterijfabrikant DENS tegenover Nieuwsuur. Volgens hoogleraar Peter Palensky van de TU Delft kan een verstoring zelfs een kettingreactie veroorzaken, vooral als batterijen onvoldoende geïntegreerd worden in het energiesysteem.
Chinese dreiging
De situatie wordt verder bemoeilijkt door de dominantie van Chinese fabrikanten op de wereldwijde batterijmarkt. De VS heeft om die reden accu’s van Chinese makelij uit kritieke infrastructuur verwijderd. Europa kiest echter voor intensievere samenwerking met deze fabrikanten. Swinkels pleit voor een sterkere Europese batterijproductie om geopolitieke risico’s te verkleinen.
Hoewel het aandeel batterijen in Nederland momenteel nog klein is, groeit de urgentie om cybersecuritymaatregelen te treffen. Branchevereniging Energy Storage NL roept op tot betere regelgeving en handhaving. Nederland loopt hierin achter: de nationale batterijenstrategie negeert cybersecurity grotendeels, ondanks nieuwe Europese richtlijnen die vanaf komende zomer moeten worden ingevoerd.
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur belooft haar toezicht op batterijen uit te breiden, maar benadrukt dat batterijen nu nog een beperkte impact hebben op het energiesysteem. Toch is actie nodig om toekomstige risico’s het hoofd te bieden.