Reanimeren weer volgens de gebruikelijke richtlijnen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kregen hulpverleners tijdelijk het advies om bij reanimatie geen mond-op-mond beademing toe te passen. Vanwege de positieve ontwikkeling van de pandemie in Nederland is besloten de aangepaste richtlijnen op te schorten.

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft in overleg met verschillende experts besloten om de aangepaste richtlijnen terug te draaien. Het advies luidt nu om te reanimeren volgens de gebruikelijke richtlijnen, inclusief het vrijmaken van de luchtweg en het controleren van de ademhaling. Ook beademing wordt weer aanbevolen als dat nodig is om de patiënt in leven te houden.

Duivels dilemma
Omdat vooral bij beademing het coronavirus overgedragen kan worden, werd geadviseerd om alleen vanaf een afstand te controleren of bijvoorbeeld het slachtoffer van een hartstilstand nog ademde. Voor hulpverleners een duivels dilemma. Voor professionele hulpverleners gold de maatregel niet, omdat die beschikken over apparaten om de beademing te verzorgen. Vanzelfsprekend wordt burgerhulpverleners met gezondheidsklachten geadviseerd om de reanimatie aan anderen over te laten en eventueel alleen hartmassage of bediening van een AED uit te voeren.

Deel dit artikel via: