Rechter vernietigt ontslag zieke beveiliger
Een 25-jarige vrouwelijke beveiliger die na slechts drie maanden dienst bij bagageafhandelaar Menzies op Schiphol werd ontslagen vanwege een ziekmelding, heeft haar recht gehaald bij de rechter. Het ontslag op staande voet, dat volgde op haar afwezigheid bij een belangrijk gesprek, is door de rechter ongeldig verklaard. De vrouw ontvangt ruim 10.000 euro aan schadevergoeding.
De beveiliger begon in april 2024 met haar stage bij Menzies, een van ’s werelds grootste bagage- en vrachtafhandelingsbedrijven. In juli meldde ze zich ziek via WhatsApp, een manier die volgens Menzies niet de juiste procedure was. Het bedrijf weigerde haar ziekmelding te verwerken en schortte haar loonbetaling van ruim 2200 euro bruto per maand op. Ondertussen kampte de vrouw met paniekaanvallen, slapeloosheid en een stressvolle thuissituatie, zoals bevestigd door een slaapkliniek en de bedrijfsarts. Deze arts stelde een arbeidsconflict vast naast haar medische klachten. De vrouw hervatte haar werk eind juli, maar meldde zich enkele dagen later opnieuw ziek omdat het werk te zwaar bleek. Kort daarna verslechterde de relatie met haar werkgever aanzienlijk.
Omstreden ontslag
Menzies nodigde haar uit voor een belangrijk gesprek. Toen de beveiliger aangaf verhinderd te zijn vanwege een andere afspraak, stelde het bedrijf dat haar arbeidsovereenkomst direct zou worden beëindigd als ze niet zou verschijnen. Toen zij alsnog niet kwam opdagen, volgde ontslag op staande voet.
De vrouw stapte naar de rechter om vernietiging van het ontslag en uitbetaling van achterstallig loon te eisen. De rechter oordeelde dat het onredelijk is om een zieke werknemer te sommeren de volgende ochtend op een afspraak te verschijnen, zeker als dat gebeurt onder dreiging van ontslag. Bovendien had Menzies volgens de rechter rekening moeten houden met de medische omstandigheden van de vrouw en moeten zoeken naar een nieuwe afspraakdatum, zoals de bedrijfsarts had geadviseerd.
De rechter concludeerde dat Menzies onterecht handelde door het advies van de bedrijfsarts naast zich neer te leggen en de vrouw zonder dringende reden te ontslaan. De beveiliger ontvangt daarom drie maandsalarissen als compensatie voor inkomensverlies en het handelen van haar werkgever.
Hoewel de uitspraak in haar voordeel is, blijft onduidelijk of de vrouw tevreden is met de uitkomst. Eén ding is zeker: een terugkeer naar Menzies zit er niet in.