Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Bosch Security Systems

Lobeco

HID

NetworxConnect

OSEC

HD Security

Trigion

Multiwacht

Avigilon Alta

Alphatronics

Explicate

Unii

Alarm Meldnet

Sequrix

Akuvox

Regio Control Veldt

Brivo

NIBHV

G4S

Bydemes

VideoGuard

Dero Security Products

Paraat

Optex

Oribi ID Solutions

20face

VEB

PG Security Systems

Ajax Systems

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

VAIBS

EAL

Masset Solutions

Milestone

Seris

Uniview

Eagle Eye Networks

IDIS

Crown Security Services

ASIS

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

ARAS

Genetec

Nenova

2N

SmartSD

BHVcertificaat.online

CSL

Secusoft

Hanwha Vision Europe

SmartCell

i-Pro

SOBA

Paxton

Network Optix

VVNL

Kiwa

Seagate

Connect Security

Securitas

Advancis

Aritech

Service Centrale Nederland

CDVI

Centurion

Add Secure

ADI

DZ Technologies

Hikvision

Eizo

ASSA ABLOY

Top Security

VBN

Rechter vindt inzet criminele burgerinfiltrant rechtmatig

17 augustus 2022
Redactie
16:49

Mag de overheid gebruik maken van de diensten van iemand die strafbare feiten pleegt? Een rechter in Leeuwarden moest hierover een oordeel geven. Het ging om een burgerinfiltrant uit het criminele milieu, die justitie moest helpen een drugsbende op te rollen.

Volgens de rechtbank in Leeuwarden is de inzet van de criminele burgerinfiltrant volgens de regels verlopen. Sinds de zogenoemde IRT-affaire in de jaren negentig was het gebruik van dit zware opsporingsmiddel verboden, maar vanwege de verharding van de criminaliteit is dat verbod in 2014 ingetrokken. Tot voor kort werd echter geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om criminelen te rekruteren, die tegen forse betaling hun kompanen erbij willen lappen. Voor zover bekend heeft de Friese politie dus de primeur.

Crimineel
De opgerolde bende bestond uit twintig personen tussen de 25 en 73 jaar oud. Zij werden verdacht van internationale drugshandel. Dertien van hen kregen een celstraf oplopend tot zeven jaar. Twee werden veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur en vijf verdachten werden vrijgesproken. Justitie had de bende al een tijdje in het vizier, maar had moeite met het verzamelen van bewijzen. Omdat de hechte groep nooit een ‘gewone’ infiltrant zou toelaten, werd besloten een bekende crimineel in de bende te laten infiltreren. Het zou gaan om een man uit Leeuwarden, die de code A-4110 meekreeg. Voor een bedrag van zo’n 100.000 euro speelde hij informatie over de bendeleden door aan justitie. Om niet door de mand te vallen, mocht de man onder regie van de politie in drugs handelen en geld witwassen. Hij mocht de bendeleden echter niet aanzetten tot crimineel gedrag en zou dat volgens de rechter ook niet hebben gedaan. Advocaten en strafrechtdeskundigen beschouwen de zaak in Friesland als proefproces voor de inzet van criminele burgerinfiltranten.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Aritech

Wordt een partner