RedSuit Brandweer Twente wint Jan van der Heydenprijs

Brandweer Twente heeft vrijdag de Jan van der Heydenprijs gewonnen. De brandweer ontving deze landelijke innovatieprijs voor de RedSuit.

De RedSuit is een pak waarmee het mogelijk is om een brand te blussen zonder een echte brand te creëren. Het bestaat uit een lichtgewicht sensorvest, een virtuele bril en enkele fysieke elementen. Op deze manier lijkt het alsof je voor een echte brand staat.

[youtube_video id=”UAXpEffa_xs”]

De brandweer kan oefenen met zowel eenvoudige, als complexe scenario’s. Vorig jaar won Brandweer Twente al de prijs voor de Risk Factory, het interactieve veiligheidseducatiecentrum in een hangar op de voormalige luchtmachtbasis.

Door het gebruik van het lichtgewicht sensorvest, headset met virtuele bril en fysieke componenten zoals o.a. een straalpijp, waant de brandweerman of zelfs een compleet team zich met RedSuit middenin het oefenscenario. Componenten zoals de straalpijp en meetapparatuur, zijn geïntegreerd in het systeem. Hierdoor zie je de fysieke handelingen via het trainingssysteem terug via de virtuele bril. Door toevoeging van rook, vuur of uitstroom van gassen en /of vloeistoffen aan het scenario, ervaar je de oefening als levensecht.

RedSuit is binnen een uur op te zetten in een lege overdekte ruimte. Gelijk na het opzetten kan een team bestaande uit 16 trainees beginnen met trainen. Alle trainees worden volledige ondergedompeld in een gesimuleerde omgeving waarbij ze allerlei scenario’s kunnen oefenen met veel fysieke bewegingsvrijheid.

RedSuit is een oefensysteem waarin eenvoudige, maar ook complexe scenario’s beoefend kunnen worden, dit geeft een grote variatie in beschikbare oefenomgevingen en scenario’s. Omdat elk object en elke gebouwconstructie realistisch virtueel gebouwd kan worden, zijn de mogelijkheden voor het oefenen eindeloos. Hierbij valt te denken aan objecten zoals tunnels en ziekenhuizen, waar men na ingebruikname vaak niet meer realistisch kan oefenen.

Een ander voordeel van deze innovatieve manier van oefenen, is dat er geen fysieke factoren zoals water en brandstof, hitte en rook nodig zijn. Dit is niet alleen een kostenbesparing, maar ook minder belastend voor onze brandweermensen en het milieu. Nu er voor schoon oefenen en gezondheidsrisico’s voor brandweermensen een toenemende belangstelling is, is RedSuit de innovatie waar Brandweer Nederland op wacht.

Jan van der HeydenprijsDe Jan van der Heydenprijs is bedoeld ter stimulering van innovatie en kennisdeling op brandweergebied en wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt. Dit jaar waren er maar liefst vijftien inzendingen, variërend van een blushandschoen tot en met een complete, brandveilige miniwoning. Om in aanmerking te komen voor een nominatie moet echt gaan om een vernieuwend idee. Daarnaast moet het idee ook voor andere korpsen interessant zijn en de potentie in zich hebben om landelijk uitgerold te kunnen worden.

Deel dit artikel via: