Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

Masset Solutions

Ajax Systems

VBN

SOBA

Trigion

ADI

Secusoft

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

Crown Security Services

SmartCell

Eizo

IDIS

Paxton

VVNL

EAL

NetworxConnect

Advancis

SMC Alarmcentrale

HID

Dero Security Products

Avigilon Alta

Unii

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Add Secure

PG Security Systems

Paraat

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

G4S

Genetec

Brivo

GFT

Service Centrale Nederland

20face

Top Security

Gold-IP

Kiwa

ARAS

RoSecure

Bydemes

SmartSD

Centurion

Seris

HD Security

Nenova

Connect Security

ASIS

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Explicate

ASSA ABLOY

CSL

CDVI

VideoGuard

VAIBS

Sequrix

2N

Milestone

NIBHV

Hikvision

Eagle Eye Networks

VEB

DZ Technologies

OSEC

i-Pro

Nimo Drone Security

Seagate

Uniview

JMB Groep

Optex

Multiwacht

Securitas

CardAccess

Akuvox

Hanwha Vision Europe

Regeling VOG voor vrijwilligers weer verlengd

5 november 2016
Redactie
11:39

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft vandaag voetbalvereniging RKVV JEKA uit Breda in het zonnetje gezet. De Brabantse club is de 4000ste organisatie, die deelneemt aan de regeling gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor vrijwilligers.

De staatssecretaris reikte een bewijs van deelname uit en overhandigde samen met NOC*NSF een cadeau.  Voor sportverenigingen en andere organisaties die veel met vrijwilligers werken – zoals scoutingclubs, hobbyverenigingen of kerken – biedt de VOG een extra garantie om pupillen in een veilige omgeving te laten sporten, spelen en verblijven. “Ik vind het goed om te merken dat JEKA veel belang hecht aan sociale veiligheid op de club en daarin ook verantwoordelijkheid neemt.”

Gratis VOG’s
Tijdens zijn bezoek maakte Dijkhoff bekend dat vrijwel alle 4000 organisaties die sinds 1 januari 2015 tot de regeling zijn toegelaten, de komende jaren gratis VOG’s mogen blijven aanvragen. De regeling is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties met een kleine beurs en weinig organisatorische slagkracht. Met het verstrekken van gratis VOG’s wordt een lastig thema op de agenda gezet: namelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. Door deelname en het voeren van een breder preventie- en integriteitsbeleid laten clubs en kerken zien dat misbruik en seksuele intimidatie onacceptabel is. Daarbij zorgt de gratis VOG ervoor,  dat personen met een relevant strafblad worden geweerd uit het vrijwilligerswerk. Sinds 2015 kregen 183 vrijwilligers een VOG-weigering toegestuurd van de staatssecretaris.

126.000 aanvragen
Het kabinet heeft jaarlijks 100.000 gratis VOG’s beschikbaar gesteld voor de sport- en vrijwilligerssector. Organisaties die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking, kunnen in aanmerking komen voor deelname. Sinds de start van de regeling begin 2015 zijn er ruim 126.000 gratis VOG’s aangevraagd. Omdat het belangrijk is dat vrijwilligersorganisaties blijven investeren in kwaliteit en veiligheid, heeft de staatssecretaris eerder besloten het aantal beschikbare gratis VOG’s in 2016 incidenteel op te hogen naar 120.000. Een structurele ophoging is nog niet aan de orde, omdat Dijkhoff hiervoor de trend in gratis VOG-aanvragen over een aantal jaren wil meewegen. Vrijwel alle 4000 organisaties die nu meedoen aan de regeling, kunnen ook na 1 januari 2017 VOG’s blijven aanvragen voor hun vrijwilligers.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner