Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alarm Meldnet

Ajax Systems

DZ Technologies

G4S

SmartCell

BHVcertificaat.online

ADI

SOBA

Lobeco

Securitas

EAL

Hanwha Vision Europe

Network Optix

Paraat

Explicate

NIBHV

Add Secure

ASSA ABLOY

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Seagate

ARAS

CDVI

Masset Solutions

CardAccess

Bosch Security Systems

20face

2N

PG Security Systems

RoSecure

Bydemes

Optex

VideoGuard

ASIS

VVNL

Multiwacht

Avigilon Alta

Hikvision

SmartSD

Centurion

Paxton

JMB Groep

Nimo Dog Security

Sequrix

VEB

Eizo

Uniview

HD Security

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

GFT

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

CSL

Secusoft

HID

IDIS

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

VAIBS

Gold-IP

VBN

Seris

Nimo Drone Security

Brivo

Genetec

Trigion

Milestone

NetworxConnect

Crown Security Services

Dero Security Products

Top Security

OSEC

Akuvox

Advancis

Kiwa

Unii

Nenova

Oribi ID Solutions

Richtlijn inbraakbeveiliging scholen vervallen in VRKI 2.0

28 maart 2023
Redactie
13:17

Jaarlijks worden er wijzigingen, verbeteringen of verduidelijkingen doorgevoerd in de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI). Met de introductie van de VRKI 2.0 versie 2023 vervalt de Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijsinstellingen. Dit maakt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) bekend.

Na afloop van de overgangstermijn wordt vanaf 1 april elke onderwijsinstelling beschouwd als een regulier bedrijf of instelling. Voor de continuïteit van het onderwijs is goede beveiliging belangrijk. Scholen en universiteiten moeten dezelfde beveiligingsmaatregelen treffen als bedrijven om hun risico’s te kunnen verzekeren.

Logisch gevolg
Dat de Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijsinstellingen is geschrapt, is een logisch gevolg van de verandering waarop onderwijs gegeven wordt in Nederland. De afgelopen jaren hebben traditionele leermiddelen steeds meer plaats gemaakt voor digitaal lesgeven. In vrijwel alle klassen hangen digiborden en beamers, en leerlingen en studenten gebruiken voornamelijk laptops of tablets voor het volgen van lessen of het maken van opdrachten. Veel van deze digitale hulpmiddelen zijn ook buiten schooltijd nog in de gebouwen aanwezig. Daarmee worden onderwijsinstellingen steeds aantrekkelijker voor inbraak.

Certificaat
Wanneer de school of universiteit in het verleden is beveiligd volgens de Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijsinstellingen, zal er vaak een (BORG-)beveiligingscertificaat zijn afgegeven. Bij jaarlijks onderhoud heeft zo’n certificaat een geldigheidsduur van 5 jaar. Met het vervallen van de Richtlijn inbraakbeveiliging onderwijsinstellingen vervalt de uitzondering die onderwijsinstellingen tot nu hadden. In dat geval kunnen er aanvullende beveiligingsmaatregelen nodig zijn om een nieuw beveiligingscertificaat te krijgen. Examens vallen niet onder versie 2023 van de VRKI 2.0. Door de overheid of andere instanties kunnen eisen worden gesteld aan de beveiliging van examens.

Contact
Verzekeraars kunnen zelf bepalen of ze uitzonderingen willen maken op de nieuwe VRKI. Elke onderwijsinstelling doet er verstandig aan om bij het verlopen van het beveiligingscertificaat contact op te nemen met de eigen verzekeraar. De verzekeraar zal aangeven wat de eisen zijn om het inbraakrisico te kunnen blijven verzekeren. Op basis daarvan kan de onderwijsinstelling samen met een BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf of VEB-bedrijf aanvullende maatregelen treffen voor zover die nodig zijn. BORG-beveiligingsbedrijven zijn gespecialiseerd in bouwkundige beveiliging (BORG-B), elektronische beveiliging (BORG-E) of beide. Voor goede inbraakbeveiliging is een combinatie van bouwkundige en elektronische maatregelen nodig. De afgelopen jaren hebben veel instellingen hun beveiliging al naar een niveau gebracht dat aansluit bij het toegenomen inbraakrisico.

VRKI-tool
De risicoklasse van een bedrijfspand of instelling is eenvoudig te berekenen met de online VRKI-tool. Bij iedere risicoklasse horen beveiligingsmaatregelen. De VRKI is een instrument van het Verbond van Verzekeraars.

Bij publicatie begin december van de VRKI 2.0 versie 2023 deel A was de zin ‘Voor onderwijsinstellingen is de richtlijn onderwijsinstellingen van toepassing’ opgenomen. Dit is dus niet juist. Daags na publicatie is dit aangepast, overeenkomstig met de VRKI 2.0 versie 2023 deel B.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner