Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

GFT

ASSA ABLOY

Uniview

IDIS

VVNL

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

VEB

Service Centrale Nederland

Optex

Sequrix

Brivo

Add Secure

VBN

Gold-IP

ADI

HD Security

Connect Security

Trigion

G4S

Milestone

SmartCell

Paxton

2N

RoSecure

Explicate

Ajax Systems

VAIBS

Securitas

Akuvox

Paraat

i-Pro

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

SmartSD

Eizo

Seris

Oribi ID Solutions

Multiwacht

Bosch Security Systems

Top Security

EAL

20face

NIBHV

Avigilon Alta

Genetec

Nimo Dog Security

CDVI

Secusoft

Lobeco

VideoGuard

Crown Security Services

Alphatronics

Nimo Drone Security

Regio Control Veldt

Masset Solutions

Alarm Meldnet

ASIS

Dero Security Products

ARAS

Eagle Eye Networks

CSL

SOBA

Bydemes

OSEC

Hanwha Vision Europe

Hikvision

CardAccess

Unii

De Beveiligingsjurist

NetworxConnect

Nenova

JMB Groep

Seagate

Centurion

Network Optix

DZ Technologies

HID

Advancis

Rijdende roversbende slaat weer toe op snelweg

21 juni 2024
Redactie
06:23

Na jaren van afwezigheid zijn de beruchte Roemeense ‘rijdende rovers’ weer actief in Nederland. Deze criminelen, bekend om de gevaarlijke ‘roll over methode’, plunderen rijdende vrachtwagens vol elektronica. Hoewel de politie in 2020 de bende oprolde, zijn ze nu opnieuw in actie gekomen, zo meldt De Telegraaf.

Schadebedrijf TT Experts bevestigt tegenover De Telegraaf dat de bende weer heeft toegeslagen. De politie bevestigt dat. “Ze zijn terug, en de omvang van de buit is gigantisch”, zegt René Middag, hoofd mobiel banditisme van de Nationale Politie. Deze methode is levensgevaarlijk en vereist grote behendigheid van de criminelen. Terwijl de vrachtwagen met een snelheid van 80 tot 100 kilometer per uur rijdt, klimt een van de rovers op de motorkap van hun volgauto, snijdt het slot van de vrachtwagen open met een slijptol en gooit dozen vol elektronica naar hun voertuig.
In juni sloegen deze rovers twee keer toe. Dat gebeurde in de nacht van 6 op 7 juni tussen Ede en de Duitse grens op de A12 en op 12 juni tussen Waalwijk en Ede. “Er is voor zeker een miljoen euro aan elektronica gestolen”, meldt Matthias de Ruiter van TT Experts. De bestuurders merkten de diefstal pas toen ze stopten. Bij de tweede roof was de vrachtwagen binnen een uur volledig leeggeroofd.

Alert
De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden. Ze waarschuwen de transportbranche extra alert te zijn, vooral als een voertuig hen dwingt vaart te verminderen. Mogelijk worden de rovers getipt door medewerkers van distributiecentra die weten welke vrachtwagens kostbare ladingen vervoeren.
De politie probeert te achterhalen welke leden van de Roemeense bende, die in 2020 werden opgepakt, inmiddels weer vrij zijn. Tussen 2015 en 2020 sloeg de bende zeker vijftien keer toe in Nederland en tientallen keren in andere landen. Een van de grootste berovingen vond plaats in 2017 op de A73, waarbij voor een half miljoen euro aan iPhones werd gestolen. De rovers werden uiteindelijk gearresteerd in een vakantiepark in Otterlo, waar ook de buit werd gevonden. Bijzonder is dat deze ‘stuntrovers’ allemaal uit een kleine wijk in Boekarest komen en daar speciale trainingskampen doorlopen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

SequriX

Wordt een partner